لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۰۸

پيامدهای فراخوان انقلاب ياسمن در چين


پيامدهای فراخوان انقلاب ياسمن در چين
پيامدهای فراخوان انقلاب ياسمن در چين

بدنبال فراخوان برای «انقلاب ياسمن» و برپايی تظاهرات در چين، افزايش تدابير امنيتی شديد در آن کشور امکان تظاهرات را تقريبا به صفر رسانده است ولی در هنگ کنگ و تايوان گروه قليلی به اين جنبش پيوستند.

متعاقب فراخوان برای «انقلاب ياسمن» که توسط پايگاه های اينترنتی در خارج از آن کشور منتشر شد پليس چين هفته گذشته ده ها مخالف و منتقد دولت و فعالان حقوق بشر را دستگير کرد يا تحت حبس خانگی قرار داد و با محصور کردن مکان هايی که برای تظاهرات انتخاب شده بود، و ممنوع کردن نزديک شدن خبرنگاران خارجی به آن نقاط، در واقع تظاهرات را در نظفه خفه کرد. سانسور اينترنت نيز باعث شد بسياری از شهروندان چين از اين فراخوان مطلع نشوند.

در نتيجه روز يکشنبه در حالی که حضور سنگين پليس در بخش هايی از پکن و شانگهای مشهود بود اما نشانی از تظاهر کنندگان ديده نمی شد.

سخنگوی شهر پکن نيز روز يکشنبه اظهار داشت اين فراخوان در پکن به شکست منجر می شود زيرا مشی دولت از محبوبيت برخوردار است و مردم خواستار ثبات و صلح هستند. وی گفت: «کسانی که اندکی انديشه دارند می دانند که اين هامکان اشتباهی را برای تظاهرات انتخاب کرده اند و باورها و نقشه هايشان غلط است. امکان چنين رويدادهايی در پکن غيرممکن است. کسانی که می خواهند وقايع خاورميانه و شمال آفريقا در چين تکرار شود دست خالی خواهند رفت.»

اما در هنگ کنگ گروهی از تظاهرکنندگان با حضور در خيابان ها خواستار گسترش «انقلاب ياسمن» شدند.

يکی از تظاهرکنندگان می گويد: «همانطور که در تونس و ليبی می بينيند رژيم های ديکتاتوری يکی پس از ديگری سقوط می کنند. اگر همه تلاش کنند می توانيم در چين نيز يک حکومت دموکراتيک ايجاد کنيم.»

در تايوان نيز تظاهرکنندگان که شمار کمی داشتند خواستار دموکراسی در چين شدند.

پکن ۷۳۹ هزار نفر -- شامل ماموران امنيتی و بخشی از شهروندان خود -- را مامور کرده است تا در اين هفته که کنگره خلق آن کشور تشکيل جلسه می دهد از هرگونه رويداد ناخواسته ای جلوگيری کنند.

در همين حال مقامات شهرداری چين می گويند خبرنگاران خارجی بايد برای تهيه گزارش در مرکز شهر، از دولت مجوز بگيرند. اعلام خط مشی دولت در اين زمينه در حالی صورت می گيرد که مقامات چين تنها چند روز پيش ژورناليست های خارجی را متهم کردند از طريق فراخوان اينترنتی برای تظاهرات دموکراسی خواهانه در پکن، شانگهای و ديگر شهرهای عمده چين، عامدانه مردم را به ناآرامی تحريک می کنند.

اطلاعيه رييس دفتر سياست خارجی چين محدوديت های جديدی را که دولت پکن از هفته گذشته بر ژورناليست های خارجی تحميل کرده است، به روشنی نشان می دهد. هفته گذشته دستکم ۱۶ روزنامه نگار و خبرنگار خارجی - از جمله رئيس دفتر صدای آمريکا - در جريان يک راه پيمايی در پايتخت چين که بر روی اينترنت اعلام شده بود، هدف حمله پليس قرار گرفتند.

در خبری ديگر چين می گويد ، تلاش برای مهار تورم در آن کشور نتايج مثبت به بار آورده است و مردم از منافع حاصل از الگوی رشد ملی جديد که در برنامه پنج ساله جديد به اجرا گذاشته خواهد شد ، بهره خواهند برد. رييس کميسيون رشد ملی و اصلاحات چين در جلسه ای که به مناسبت آغاز برنامه ۵ ساله جديد برگزار شد، گفت ، دولت آن کشور توانسته است اساساً قيمت ها را ثابت نگاه دارد و تورم در ماه فوريه احتمالاً ثابت مانده است. در همين حال، وِن جيابائو، نخست وزير چين، در تشريح وضيعت اقتصادی آن کشور گفت، افزايش نرخ تورم، بر ثبات اقتصادی اثر می گذاشت و مهار آن از اولويت های سال جاری است. دولت چين تلاش دارد نرخ تورم را حدود ۴ درصد و کسری بودجه را در سطح ۲ درصد از رشد ناخالص ملی نگاه دارد.

XS
SM
MD
LG