لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۷:۴۸

پکن رای دیوان لاهه در مورد ادعاهای ارضی فیلیپین را "کاغذ پاره" خواند


فیلیپینی ها به گارد ساحلی چین علامت نشان می دهند.
فیلیپینی ها به گارد ساحلی چین علامت نشان می دهند.

دیوان داوری بین المللی لاهه در رای روز سه شنبه و رسیدگی به شکایت فیلیپین اعلام کرد این کشور در آبهای دریای جنوبی چین حقوقی دارد که باید محترم شمرده شود.

اما چین که تمامی آبهای این دریا را بخشی از سرزمین خود می داند رای دیوان را کاغذ پاره اعلام کرده است واکنش ها به این اقدام چین ادامه دارد و دولتهای منطقه و آمریکا از پکن می خواهند به رای دیوان در باره قانون دریاها تن دهد.

واکنش دولت آمریکا

در نخستین واکنش به رای دیوان داوری لاهه، کاخ سفید از همه کشورهای منطقه آسیای جنوب شرقی خواست با آرامش و از راه دیپلماسی مشکل حاکمیت برمنابع و آبهای دریای جنوبی چین را حل کنند.

جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید گفت با استفاده از فرصتی که رای دیوان فراهم آورده است کشورهای منطقه اختلافشان را حل کنند.

دولت آمریکا تاکید کرد که پکن هیچ حق تاریخی بر دریای چین جنوبی ندارد و بهتر است به جای ایجاد تنش به رای دیوان گردن بنهد.

پکن: به جای رفتن به دنبال کاغذ پاره گفتگوی دوجانبه کنید

وزارت امور خارجه چین اعلام کرده است کشورهای همسایه به جای رفتن به دیوان لاهه و ادعای جمعی، مشکل خود با چین را از راه گفتگو و به صورت جدا گانه حل کنند.

لیو ژمین معاون وزارت امور خارجه چین می گوید: "بعضی از مسائل باید از راه گفتگو حل شود و بخشی نیز کنار نهاده شود. مساله اکنون نحوۀ پیش بردن گفتگوهاست به شرط اینکه راه گفتگو را برگزینیم.به نظر من امید و آرزوی چین برای فیلیپین این است که با چین گفتگو کند و بداند جایزه دیوان یک کاغذپاره است که امکان اجرائی ندارد. اگر فیلیپین بخواهد گفتگو کند باید آن کاغذپاره را نادیده بگیرد."

یک مقام وزارت امور خارجۀ آمریکا روز چهارشنبه گفت چین بهتر است با استفاده از نشست وزیران امور خارجه کشورها ی عضو آسه آن در لائوس در هفته سوم ماه جاری مشکلات خود با همسایگان را حل کند. وزیر امور خارجه چین و نیز جان کری همتای آمریکایی او در نشست لائوس حضور خواهند داشت.

تایوان کشتی های نظامی خود را به آبهای منطقه فرستاد

در همین حال روز چهارشنبه تایوان در واکنش به رد رای دیوان داوری لاهه از سوی پکن، ناوگان گشت زنی خود را به آبهای منطقه مورد مشاجره اعزام کرد. در پی رای دیوان، تسای اینگ ون رئیس جمهوری تایوان اعلام کرد ماموریت ناوگان نشانه اراده مردم تایوان در دفاع از منافع ملی است.

علاوه بر تایوان و فیلیپین کشورهای ژاپن، ویتنام، لائوس، برونئی و مالزی نیز بر منابع چند هزار میلیارد دلاری زیر آبهای این دریا ادعای حاکمیت دارند.

سنای آمریکا: ویتنام کوتاه نیاید

در سنای آمریکا سناتور مک کین و جمعی از سناتورهای جمهوریخواه از ویتنام خواستند در برابر پکن کوتاه نیاید و برحقوق خود در این باره پافشاری کند.

هیلاری کلینتون نامزد احتمالی حزب دموکرات درانتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز در بیانیه ای بر منافع آمریکا در دریای جنوبی چین و جریان آزاد کشتیرانی درآن آبها تاکید کرد و توصیه کرد همه طرف های دعوا به قانون تن در دهند و از راه مذاکرات چندجانبه صلح آمیز موضوع را فیصله بدهند.

در بیانیه خانم کلینتون بر رهبری باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا و سیاست محوری دولت او در آسیا و حمایت از کشورها ی منطقه تاکید شده است.

XS
SM
MD
LG