لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۱۵

تقابل هواداران و مخالفان حسنی مبارک و چشم انداز آینده بحران مصر


تقابل هواداران و مخالفان حسنی مبارک و چشم انداز آینده بحران مصر
تقابل هواداران و مخالفان حسنی مبارک و چشم انداز آینده بحران مصر

در شرایطی که دولتمردان اتاوا از اظهارنظر درباره دولت حسنی مبارک، رئیس جمهوری مصر خودداری کرده اند، احزاب مخالف دولت محافظه کار کانادا در جلسه اضطراری بحث و گفتگوی روز دوشنبه ( ۲ فوریه ) در پارلمان، خواستار اتخاذ موضع روشن دولت کانادا در مورد بحران مصر شدند.

احزاب مخالف، دولت فدرال کانادا را متهم می کنند که برای دفاع از ارزش های دموکراتیک مردم مصر و موضع گیری قاطع و بی پرده علیه دولت مبارک، ناکام کانده است.

باب ری، منتقد وزارت امور خارجه و چهره سرشناس حزب لیبرال گفته است جهان در انتظار واکنش کانادا در قبال بحران مصر است و اتاوا باید به حسنی مبارک، رئیس جمهوری پیام روشنی ارسال کند که وعده های او برای ترک قدرت در ماه سپتامبر، کافی نیست.

لارنس کانن، وزیر امور خارجه دولت فدرال کانادا که برخوردهای خشونت آمیز با معترضان در مصر را محکوم کرده، به رسانه های کانادایی گفته است اولویت اصلی باید بر پایان دادن به خشونت بین متعرضان و طرفداران مبارک متمرکز شود.

آقای کانن همچنین گفته است اتاوا مصرانه از قاهره می خواهد تا به آزادی تجمعات و آزادی فعالیت همه احزاب سیاسی احترام بگذارد، با این وجود وزیر امور خارجه کانادا از اعلام موضع دولت محافظه کار در قبال کناره گیری فوری آقای مبارک از قدرت خودداری کرده است.

در حالی که گردهمایی اعتراضی طرفداران دموکراسی و هواداران حسنی مبارک در قاهره و چندین شهر دیگر مصر به خشونت کشیده شد، روزنامه کانادایی گلوب اند میل در مقاله تحلیلی روز پنج شنبه ( ۳ فوریه ) خود می نویسد اگر اعتراض های میدان تحریر در قاهره «انقلاب» مصر قلمداد شد، مقاومت حسنی مبارک برای کناره گیری فوری از قدرت و بی توجهی وی به خواست باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده و دیگر رهبران اروپایی به «قیام بر ضد انقلاب» بدل شد.

این روزنامه به نقل از یک دیپلمات غربی می نویسد با وجودی که پس از سخنرانی سه شنبه شب حسنی مبارک و اعلام کناره گیری وی از قدرت پس از پایان دوره ریاست جمهوری اش در ماه سپتامبر، پیروزی مطلق از آن مخالفان وی بود، اما پافشاری معترضان برای کناره گیری فوری مبارک، خواست آن ها برای سقوط فوری دولت و تسلیم شدن بی قید و شرط او همچون رئیس جمهوری تونس، عامل وقوع خشونت های روز چهارشنبه بود.

این دیپلمات غربی تاکید کرده است اعمال خشونت بی رحمانه طرفداران مبارک برای رویارویی با تظاهرکنندگان دموکراسی خواه، سبب شد که معترضان حس همدردی جامعه بین الملل را به خود جلب کنند و در پی یافتن راهی برای ضد حمله برآیند.

نویسنده گلوب اند میل خاطرنشان کرده است گرچه تردیدهای بسیاری در مورد توانایی احزاب مخالف برای اعمال فشار بر حکومت مبارک وجود دارد، اما گردهمایی اعتراضی عظیم روز جمعه نیز برای بحران مصر سرنوشت ساز خواهد بود.

این روزنامه می افزاید احتمال دارد احزاب مخالف مصر ناچار شوند تا با مذاکره فوری برای اعمال اصلاحات سیاسی با حکومت توافق کنند و امیدوار باشند که فشارهای واشنگتن و کشورهای دیگر جهان بر مبارک، قدرت و نفوذ مورد نیاز گروه های مخالف در مذاکرات را فراهم کند.

این دیپلمات غربی همچنین در گفت و گو با گلوب اند میل، ضمن اشاره به درگیری های سنگین میان طرفین، بویژه در شهرهای قاهره و اسکندریه گفته است که وجود ارتش و سلاح های سنگین، اوضاع را وخیم تر خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG