لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۰

عفو بین الملل: کانادا جایگاه راهبردی خود در دفاع از حقوق بشر را از دست داده است


عفو بین الملل: کانادا جایگاه راهبردی خود در دفاع از حقوق بشر را از دست داده است
عفو بین الملل: کانادا جایگاه راهبردی خود در دفاع از حقوق بشر را از دست داده است

سازمان عفو بین الملل اخیراً اعلام کرده است کانادا جایگاه جهانی خود در دفاع از حقوق بشر از دست داده است.

سلیل شتی، دبیر جهانی سازمان عفو بین الملل گفته است سیاست های چند سال اخیر به ویژه اتخاذ موضع گیری های یک جانبه در قبال مسائل حقوق بشر در خاورمیانه عاملی برای تغییر جایگاه راهبردی کانادا در دفاع از حقوق بشر بوده است.

سازمان عفو بین الملل در گزارشی که روز ٣١ مارس منتشر شد، خاطرنشان کرده است تردید دولتمردان کانادا برای امضای قطعنامه های حقوق بشر سازمان ملل متحد، اجتناب از پاسخگویی در مورد نحوه برخورد با زندانیان در افغانستان، ناکامی در دفاع از حقوق اتباع کانادایی متهم در کشورهای خارجی و افرادی همچون عمر خضر، جوان ترین زندانی بازداشتگاه خلیج گوانتانامو، از جمله دیگر سیاست هایی بوده اند که بر سقوط جایگاه جهانی کانادا که همواره از سردمداران دفاع از حقوق بشر در سراسر جهان بوده، تاثیر داشته است.

در گزارش عفو بین الملل نتیجه گیری شده است شهرت و محبوبیت کانادا به عنوان قهرمان دیرینه و با اعتبار دفاع از حقوق بشر به شدت افت کرده است.

روزنامه کانادایی گلوب اند میل در این مورد نوشته است انتشار این گزارش نمایانگر تغییری در سیاست گروه هایی همچون عفو بین الملل در قبال کانادا است که روزگاری این کشور را به عنوان نماد رفعت و مهربانی برای دفاع از برنامه های این سازمان ها از حقوق بشر قلمداد می کردند و ابتکارهایی همچون دیوان بین المللی جنایی و محافظت از کودک سربازان را به همت دولتمردان این کشور به پیش می بردند، هم اکنون از زرق و برق و جذابیت افتاده اند.

در گزارش سازمان عفو بین الملل تاکید شده است «امتناع سرسختانه کانادا برای ابراز نگرانی در مورد پیشینه حقوق بشر اسرائیل از جمله تغییراتی هستند که در سیاست دولت کانادا در قبال خاورمیانه پدید آمده است و دولت بودجه نهادهایی را قطع کرده است که از حقوق مردم فلسطین دفاع می کنند.»

آقای شتی گفته است که چنین تغییری در سیاست کانادا عامل «تردید» دولتمردان اتاوا برای حمایت از جنبش دموکراسی خواهی مردم مصر بود، زیرا آن ها نگران بودند که سرنگونی حسنی مبارک به روی کار آمدن دولتی منجر شود که نزدیکی و دوستی چندانی با اسراییل ندارد.

این مقام سازمان عفو بین الملل خاطرنشان کرده است خودداری کانادا از رویارویی با اسرائیل و عدم درخواست اتاوا برای پاسخگویی مقامات اسرائیلی سبب شده است که کانادا شهرت و خوشنامی خود در رعایت انصاف و برابری را از دست بدهد.

وی افزوده است سازمان عفو بین الملل به شدت از وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی و ایران و همه گروه هایی که مواضع جدی علیه اسرائیل دارند، انتقاد می کند، اما هیچ کس موضع مشابهی در مورد کانادا اتخاذ نمی کند.

با وجودی که سازمان عفو بین الملل بر موضع بی طرفانه خود در قبال احزاب حاکم بر دولت کانادا پافشاری می کند، اما بیشتر انتقادهای گزارش این سازمان بین المللی متوجه سیاست های دولت محافظه کار این کشور است. مقامات ارشد دولت محافظه کار که به تازگی سقوط کرد، از اظهارنظر در مورد این گزارش خودداری کرده اند.

ناکامی اتاوا در پر کردن شکاف بین استانداردهای معیشتی بین بیشتر شهروندان کانادا و اقوام بومی این کشور نیز از جمله انتقادهایی بوده که سازمان عفو بین الملل در گزارش های سالانه خود در مورد کانادا مطرح کرده است.

فن هامسون، تحلیلگر سیاست خارجی کانادا در دانشگاه کارلتون در اتاوا به روزنامه گلوب اند میل گفته است: «موضع کانادا در قبال حقوق بشر تغییر کرده است. در حالی که دولت لیبرال در سال های ١٩٩٠ یک مفهوم «بشردوستانه» از حقوق بشر، همچون دیوان بین المللی جنایی و امنیت انسانی را مد نظر سیاست های خود داشت، اما دولت محافظه کار این برنامه را کنار گذاشته و بر انتقاد از حکومت های خودکامه ای همچون ایران متمرکز شده است.»

صاحبنظران سیاست خارجی کانادا براین باورند تغییر سیاست اتاوا در قبال خاورمیانه، آوازه کشور را در سطح جهان متحول کرده است و همین امر بر ناکامی کانادا در کارزار دستیابی به کرسی و عضویت در شورای امنیت سازمان ملل متحد تاثیر گذار بود.

XS
SM
MD
LG