لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۳۲

اسامه بن لادن، مروری بر زندگی و مرگ


اسامه بن لادن، مروری بر زندگی و مرگ
اسامه بن لادن، مروری بر زندگی و مرگ

نيروهای آمريکايی شامگاه يکشنبه در عملياتی اسامه بن لادن، رهبر شبکه تروريستی القاعده، را به هلاکت رسانده و شماری از بستگان و ياران نزديک وی را به اسارت درآوردند.

اسامه بن لادن، تروريست تحت تعقیب بین المللی، هنگام مرگ ۵۳ سال داشت. از ۱۰ سال پيش تحت تعقيب بود اما از سال ها پيش از آن نيز زندگی کم و بيش مخفی داشت.

بن لادن که مسئول بسياری از شرارت های تروريستی در سه قاره جهان بود شايد تنها کسی بود که بيش از همه در سراسر تاريخ آمريکا هدف پيگرد قرار داشته است.

در پی حمله های مرگبار ۱۱ سپتامبر۲۰۰۱ به نيويورک و واشنگتن، جرج بوش، رييس جمهوری وقت آمريکا، وعده داد مردی را که گفته می شد معمار چنان حرکت تروريستی بوده است، به دست عدالت بسپارد. آقای بوش در آن تاريخ گفت: «ما از ديرباز در غرب وحشی چنين اعلاميه هايی را به ديوارها می زديم که «مرده يا زنده تحت پيگرد» وحالا من و همه آمريکاييان می خواهيم اين شخص را به دست عدالت بسپاريم.»

اما چهره بن لادن به عنوان تروريست شماره یک تحت تعقیب جهان با پيش زمينه زندگی و بارآمدن او در فضايی آرام و صلح آميز در تناقض بود.در دهم مارس ۱۹۵۷ در يک خانواده پرجمعيت سعودی به دنيا آمد. او يکی از ۵۰ فرزند ثروتمند عربستان و قطب بزرگ ساختمان سازی در آن کشور بود. پدرش هنگامی که نوجوانی بيش نبود درگذشت.

در خانواده مرفه طبقه بالايی به دنيا آمد، هم تراز و هم صحبت دودمان سلطنتی سعودی بود که برای کسب مدرک مهندسی به تحصيل پرداخت تا رهبری فعاليت اقتصادی خانواده را برعهده بگيرد.

اما در سال ۱۹۷۹ که شوروی به افغانستان حمله نظامی کرد زندگی بن لادن هم به کلی زير و رو شد.

اسامه هم مثل بسياری ديگر از مسلمانان راهی نبرد با شوروی در افغانستان شد. ابتدا به عمليات پشتيبانی و اجير کردن جنگجو برای مجاهدين افغان پرداخت. همان مجاهدينی که مورد حمايت آمريکا هم بودند. در نيمه دهه ۱۹۸۰ بن لادن تصميم گرفت با فروش سهم خود از ثروت خانوادگی يک نيروی شبه نظامی تشکيل بدهد. اين گروه القاعده نام گرفت. با خروج شوروی ها از افغانستان اسامه به خانه بازگشت اما با جنگجويان پيشين ارتباط های خود را حفظ کرد.

در اين زمان توجه او به ساير کشورهای اسلامی جلب شده بود. در سال ۱۹۹۰ چرخش بزرگی در زندگی بن لادن روی داد. عراق به کويت حمله کرد و آنجا را به اشغال درآورد. عربستان سعودی هم از آمريکا دعوت کرد از خاک آن کشور برای آزادسازی کويت استفاده کند. اسامه ورود غير مسلمانان به سرزمين وحی را اهانت به اسلام می دانست. به اين حرکت به شدت اعتراض کرد و دولت عربستان در سال ۱۹۹۱ وی را از آن سرزمين اخراج کرد. بن لادن به سودان رفت. درآنجا حمله به نيروهای آمريکايی در سومالی و عربستان سعودی را سازماندهی کرد. در سال ۱۹۹۶ زير فشار آمريکا، دولت سودان، اسامه را اخراج کرد و او به افغانستان بازگشت. در آنجا درگير سياست افغانستان شد و مبارزه جهانی با آمريکا را در سرلوحه برنامه خود قرار داد. حمله به سفارتخانه های آمريکا در کنيا و تانزانيا درسال ۱۹۹۸ حاصل آن برنامه ريزی بود.

اولويت بزرگ آمريکا پس از حمله های تروريستی به نيويورک و واشنگتن متوقف کردن بن لادن بود. وقتی طالبان از تسليم اسامه به نيروهای آمريکايی خودداری ورزيد، ارتش آمريکا در دسامبر سال ۲۰۰۱ به حمله نظامی به افغانستان و سرنگون کردن رژيم طالبان اقدام کرد. از آن پس از بن لادن خبری نبود. طی اين سال ها چندين فيلم ويديويی از بن لادن پخش شد و به خاطر دست نيافتن آمريکايی ها به او، در واشنگتن يک حالت سرخوردگی به وجود آمد که يکشنبه شب پايان آن بود.

روز دوشنبه دولت آمريکا چند تصوير ماهواره ای را از محل سکونت اسامه بن لادن در ابت آباد پاکستان، منتشر کرد. یکی از مسئولان در توصيف اين مجمتع گفت: «این ساختمان دو در امنیتی داشت، دیوارهایش ۳ تا ۵ متر بلند بود. دیوارها سیم خاردار داشتند و یک بالکن در طبقه سوم بود دیواری به بلندی دو متر داشت و ۸ برابر بزرگتر از دیگر خانه های منطقه بود و تلفن یا اینترنت نداشت و ساکنانش زباله های خود را برای جمع آوری کیسه نکرده و می سوزاندند.» این مقام مسئول ارزش تقریبی خانه را حدود ۱ میلیون دلار، برآورد کرد.

به گفته مقام ها، بن لادن در جریان حمله مقاومت کرد و در درگیری مسلحانه کشته شد.

XS
SM
MD
LG