لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۴۰

بیتل ها در کوبا


بیتل ها در کوبا
بیتل ها در کوبا

درطول چند دهه گذشته، پخش و فروش موسیقی گروه مشهور بیتل ها در کوبا ممنوع بود اما به تازگی در میکده یا باری در یکی از محله های روشنفکری «هاوانا»، پایتخت این کشور، با نظارت وزارت فرهنگ کوبا، موسیقی و ترانه های خاطره انگیز این گروه محبوب بریتانیایی نواخته می شود.

به این صورت یک بار دیگر تب تازه ای همراه با علاقه وافر به موسیقی گروه بیتل ها به کوبا بازگشته است هرچند این بارهم شنیدن این موسیقی تنها در چهار چوب یک میکده دولتی امکان پذیر است اما تصمیم مقامات دولتی کوبا مبنی بر عملی کردن چنین طرحی یک چرخش ١٨٠ درجه ای است که درجهت خلاف مسیرعملکردهای معمول این دولت قراردارد.

میکده ای که موسیقی بیتل ها در آن پخش می شود براساس یکی از ترانه های معروف و محبوب بیتل ها Yellow Submarine یا «زیردریایی زرد» نام گذاری شده است و در و دیوارهای این میکده نیز با کاریکاتورهایی از اعضای گروه بیتل ها و نت های ترانه های آن ها تزئین شده است. یک صفحه تلویزیونی در این کلوب، موزیک ویدیوهای بیتل ها را نمایش می دهد.

دولت فیدل کاسترو که همواره تلاش داشت فرهنگ سخت کوشی و فداکاری را در میان مردم کوبا ترویج کند، گروه بیتل ها و سایر گروه های موسیقی غیر کوبائی را نامطلوب دانسته و آن ها را تهدیدی برعلیه انقلاب کوبا محسوب می کرد. مقامات کوبایی با ورود مواد مخدر و فرهنگ هیپی گری به این کشور هم مخالف بودند.

اما رویکرد تازه دولت کوبا نسبت به گروه بیتل ها درواقع ازسال ٢٠٠٠ و با پرده برداری از تندیسی از جان لنون توسط خود فیدل کاسترو آغاز شد. تندیسی که جان لنون را نشان می دهد که در یکی از پارک های هاوانا در نزدیکی میکده «زیردریایی زرد» روی یک نیمکت نشسته است.

فیدل کاسترو درحالی از تندیس جان لنون پرده برداری کرد که «سیلویو رودریگز»، موسیقی دانی که به علت زمزمه کردن ترانه های بیتل ها از رسانه های کوبا حذف شده بود در کنار این رهبر انقلابی ایستاده بود. شاید کاسترو با این کار می خواست بگوید: «ما متاسفیم » یا «امور تغییر پیدا خواهند کرد»!

البته میکده«زیردریایی زرد» هرچند به همه تعلق دارد اما بیشتر پاتوق تیپ های جوانی است که پس از دوران بیتل های متولد شده اند. «کالیربراون» یک دانشجوی آمریکایی است که در دانشگاه هاوانا تحصیل می کند. او یکی از همین جوانان است:«اینجا خیلی باحاله! عاشق این محل شده ام ..خیلی تحت تاثیر قرار گرفته ام.»

اما طرفداران اصلی گروهی که به طور زنده ترانه های بیتل ها را در کلوب زیردریایی زرد می نوازند کسانی هستند که در دوران ممنوعیت موسیقی این گروه در کوبا، مخفیانه به ترانه های آن ها گوش می داده اند. لازارو آرگیلا دوس ٦٠ ساله کارمند دولت است: «این همان موسیقی است که خیلی از موسفیدهای هم سن و سال من در هاوانا با آن بزرگ شده اند. خیلی عالیه که حالا یک جایی وجود داره که آدم میتونه برای تجدید خاطرات گذشته اش با موسیقی بیتل ها به اونجا بره. جوان تر ها هم می توانند با موسیقی که باهاش بزرگ نشده اند اخت بشوند. خیلی زیباست. خیلی.»

به این ترتیب علاقه مندان میتوانند برای تماشای اجرای زنده موسیقی بیتل ها که توسط یک گروه کوبایی نواخته میشود بین روزهای سه شنبه تا یک شنبه از ساعت ۲ تا ۸ بعد از ظهر از کلوب «زیردریایی زرد » در هاوانا دیدن کنند.

XS
SM
MD
LG