لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۴۸

تحلیلگران تهدیدهای کره شمالی را کمرنگ می بینند


تحلیل گران میگویند هنوز زود است تا ادعا شود تصمیم کره شمالی دائر بر راه اندازی نیروگاه تعطیل شده پلوتونیوم بمنظور غنی سازی بیشتر، چه تاثیراتی بر برنامه تسلیحات هسته ای پیونگ یانگ خواهد گذاشت.

این کارشناسان می افزایند دست کم شش ماه طول خواهد کشید تا نیروگاه «یونگ بیون» بار دیگر آغاز به کار کند.

از دیدگاه کارشناسان خطر اینجاست که اگر کره شمالی این نیروگاه را بکار اندازد آنها می توانند تا برنامه تولید پلوتونیوم را نیز راه اندازی کنند، برنامه ای که تا به امروز پایه ای برای برنامه تسلیحات اتمی کره شمالی بوده است.

در عین حال بنظر میرسد تولید پلوتونیوم امری فوری نخواهد بود.

کره شمالی در سال۷ ۲۰۰ ودر مذاکرات کشورهای ششگانه موافقت کرد تا در ازای دریافت یک رشته از کمکهای غذایی برنامه هسته ای خود را کنار بگذارد. اما یک سخنگوی رسانه های دولتی کره شمالی روز سه شنبه گفت عملیات راه اندازی این نیروگاه فورا آغاز خواهد شد.

تصویری که در سال ۲۰۰۸ توسط خبرگزای کیودو ژاپن منتشر شد، برج خنک کننده یونگ بیون را پیش از تخریب نشان میدهد. اما براساس ادعای کره شمالی این نیروگاه که از سال ۷ ۲۰۰ تعطیل و کاملا بسته بوده قرار است مجددا راه اندازی شود.

دانشمندان هسته ای می گویند هنگامیکه عملیات راه اندازی این نیروگاه تکمیل شد و راکتور آغاز بکار کرد، دست کم یکسال طول می کشد تا پلوتونیوم کافی برای ساخت یک بمب تولید شود.

بنظر میرسد پیونگ یانگ در حال حاضر پلوتونیوم کافی برای ساخت هشت بمب هسته ای را در دست دارد.

تحلیلگران می گویند گرچه هدف از تهدیدهای کره شمالی دائر بر «راه اندازی و تعدیل» تاسیسات غنی سازی اورانیوم، چندان روشن نیست اما این خطر وجود دارد که این تاسیسات راههای ساده تری را برای تولید بمب در اختیار پیونگ یانگ بگذارد.

ضمنا پرده برداری از این تاسیسات برای نخستین بار در سال ۲۰۱۰ صورت گرفت.

اشاره به این نکته ضروری است که اختفای اورانیوم غنی شده در مقایسه با پلوتونیوم ساده تر است زیرا اورانیوم درتاسیسات کوچکتر نیز اشعه ای از خود متصاعد نمیکند.

در هر صورت یکی از کارشناسان مسائل هسته ای که استاد مطالعات کره در دانشگاه لایدن هلند است می گوید کشورهای غربی نباید نسبت به تجدید فعالیتهای هسته ای کره شمالی واکنش بیش از حد نشان دهند.

این استاد دانشگاه که می گوید در حال حاضر هیچ خطر فوری وجود ندارد، می افزاید هر دو طرف باید مراقب باشند که اوضاع را از آن چه که هست وخیم تر نسازند زیرا هیچ ضمانتی برای اینکه چنین اوضاعی از کنترل خارج شود وجود ندارد.
XS
SM
MD
LG