لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۳:۵۰

پارچه های آفریقا رونق بخش دفیله های اروپا


محبوبیت پارچه های ساخته شده ازپوست درختان آفریقایی به شدت رو به افزایش است به ویژه در اروپا. پوست درخت انجیر اوگاندایی- قدیمی ترین پارچه شناخته شده- این روزها در طراحی دکور، اسباب و اثاثیه منزل، و همچنین لامپ و چراغ استفاده می شود.

در طبقه بالای یک استودیوی شیک در محله کروزبرگ برلین، بابی کولاد، طراح مد ۲۶ ساله آلمانی-نیجریه ای، مجموعه ای را طراحی کرده که برنده جایزه مسابقه طراحان جوان برلین شده است. مجموعه اخیر او توجه گسترده رسانه ها را جلب کرده زیرا او اولین طراح مد در جهان غرب است که در کارهای طراحی پوشاک از پوست درخت انجیر اوگاندایی استفاده کرده است.

کولاد، با اشاره به یکی از کُت هایی که در این مجموعه است می گوید: «این کت بزرگ، همان چیزی است که امروز ورد زبان است. پارچه اش چیز جالبی است. هم سبک است و هم مقاوم. به نظر سنگین است اما واقعیت این است که خیلی هم سبک است. در این لباس، این پارچه را با پشم مخلوط کرده ام تا انعطاف بیشتری داشته باشد.»

کولاد در اوگاندا و سودان بزرگ شده و در برلین در زمینه طراحی مد تحصیل کرده است. در بچگی، از مشاهده این که چطور زنان کشاورز اوگاندایی طوری با دقت پوست درخت انجیر را می کنند که درخت آسیب نبیند، به وجد می آمد. او می گوید بعد از کندن پوست، تنه درخت را با برگ موز می پوشاندند تا مراقبتش کنند:‌ «پوست های کنده شده را در دیگ های بزرگ می جوشانند تا نرم شود. بعد آن را با چکشی از جنس چوب درخت گوئاوا می کوبند بطوری که نسبت به شکل اولیه، ده برابر نازک شود. این بخش از کار، وظیفه مردهاست چون زور زیادی لازم دارد. بعد پوست ها را در آفتاب می گذارند و زمان رنگ کردنشان می رسد.»

رنگ لایه ها معمولا عصاره غلیظ چوب درخت افرا و بادام است و به گفته کولاد می توان از رنگ های دیگر هم استفاده کرد: «معمولا پوسته درخت بسیار کم رنگ است مثل چوب تازه. در واقع خورشید به آن رنگ می دهد و نمی توان کنترلش کرد.»

ویدئوی مجموعه بابی کولاد در هفته مد برلین (به آلمانی)


ماری بارونگو، شریک کولاد در استودیوی مد Bark Cloth می گوید «با تابش خورشید لایه ها تیره تر می شوند. ماری اهل اوگاندا است و پارچه ها را از کشورش به آلمان وارد می کند.

ماری لایه های پارچه آماده را از کشاورزان می خرد و بعد در آلمان باز هم روی آنها کار می شود: «در واقع پارچه ای که بابی کولاد دریافت می کند توسط ما پرداخت شده است.»

پوست درخت انجیر اوگاندایی در سال ۲۰۰۸ به فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو راه یافت. پس از آن بود که کولاد به فکر افتاد آن را جایگزین چرم در طراحی مد کند.

کولاد که گیاهخوار است و از چرم استفاده نمی کند، پوست درخت را جایگزین مناسبی برای چرم می داند و می گوید: «چالش جالبی هم هست. کار کردن با این بافت پارچه کار سختی است چرا که هدف اولیه اش استفاده در پوشاک نبوده.»
کسانی که مجموعه جدید کولاد را دیده اند می گویند قبلا هرگز نمی دانستند که پوسته درخت را می توان در پوشاک به کار برد.
مجموعه کولاد در پنجم ژوئیه در مسابقه طراحان جوان، جایزه اول را کسب کرد. این جایزه ۳۲ هزار دلار پول و حمایت های دیگر از شهر برلین است. بابی کولاد می گوید از جایزه نقدی اش برای کشف راه های چاپ بر پوسته ها و همچنین ضدآب کردن پوشاک ساخته شده از پوست درخت استفاده خواهد کرد.
XS
SM
MD
LG