لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۴

گاهشمار نزدیک به یک دهه عملیات آمریکا در افغانستان


گاهشمار نزدیک به یک دهه عملیات آمریکا در افغانستان
گاهشمار نزدیک به یک دهه عملیات آمریکا در افغانستان

اعلام آغاز خروج نظامیان آمریکا از افغانستان از ماه ژوییه، توسط باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا، نزدیک به یک دهه پس از شروع عملیات نظامی تحت رهبری آمریکا در افغانستان صورت می گیرد.

جنگ با ترور

۷ اکتبر ۲۰۰۱- سه هفته پس از حملات تروریستی ۱۱سپتامبر ۲۰۰۱، جرج دبلیو بوش، رییس جمهوری، «عملیات آزادی بادوام» را با حملات نظامی امریکا علیه اردوگاه های تروریستی القاعده و پایگاه های طالبان در افغانستان، اعلام می کند. آقای بوش در پیامی خطاب به مردم امریکا گفت طالبان بهای عدم پاسخگویی به تقاضاهای امریکا برای تحویل دادن رهبری القاعده را خواهد پرداخت.

۱۳ نوامبر ۲۰۰۱- نیروهای اتحاد شمال و امریکا وارد کابل، پایتخت افغانستان، می شوند و طالبان را به عقب نشینی و فرار به جنوب بسوی ایالت قندهار مجبور می کنند.

۵ دسامبر ۲۰۰۱- سازمان ملل متحد سرپرستی کنفرانسی در آلمان با جناح های عمده افغان را بر عهده می گیرد. آنها توافقی امضا می کنند که یک نقشه راه را برای توسعه سیاسی در افغانستان پس از جنگ مشخص می سازد. «توافق بن»، حامد کرزی را به عنوان رییس دولت موقت افغانستان تعیین می کند و یک نیروی بین المللی پاسدار صلح برای حفط امنیت در کابل بوجود می آورد.

۱۳دسامبر ۲۰۰۱- در شرق افغانستان، امریکا در تعقیب جنگجویان القاعده که در تپه های تورا بورا مخفی شده اند، بمباران و گلوله باران منطقه را شدت می بخشد.

کوشش های باز سازی

۲ مارس ۲۰۰۲- نیروهای امریکا بزرگترین تهاجم زمینی «عملیات آناکوندا» را علیه صدها نفر از جنگجویان القاعده و طالبان در مناطق کوهستانی شرق افغانستان آغاز می کنند.

ژوئن ۲۰۰۲- یک شورای عالی ، معروف به لویه جرگه، حامد کرزی را به عنوان رییس دولت انتقالی افغانستان انتحاب می کند. دولت پیش نویس قانون اساسی جدید را تدوین خواهد کرد و مقدمات برگزاری انتخابات در ۱۸ماه آینده را فراهم می آورد.

نوامبر ۲۰۰۲- ارتش امریکا واحد های نظامی - غیرنظامی به نام تیم های باز سازی ایالتی، یا پی آر تی، را به عنوان بخشی از کوشش های برقراری ثبات ایجاد می کند. هدف این بود که به تامین سرویس های اساسی از جمله امنیت، مراقبت های بهداشتی و آموزش کمک شود. شهر گردز نخستین محل پی آر آر تی است، بامیان، قندوز، مزار شریف، قتدهار و هرات شهرهای بعدی هستند.

ناتو از اروپا خارج می شود

اول مه ۲۰۰۳- دانلد رامسفلد وزیر دفاع امریکا در گفت و گوی کوتاهی با خبرنگاران در کابل، پایان نبرد عمده را اعلام می کند. در آن زمان هشت هزار سرباز امریکایی در افغانستان مستقر بودند. رامسفلد در حالی سخن می گفت که جورج بوش اعلامیه مشابهی در عرشه ناو هواپیمابر آبرام لینکلن صادر کرد.

۸ اوت ۲۰۰۳- ناتو مسئولیت های امنیتی در داخل و اطراف کابل را، که نخستین تعهد آن در خارج از اروپا است، برعهده می گیرد. این اقدام نقش رهبری کننده ای به ناتو در نیروی بین المللی کمک امنیتی سازمان ملل متحد، معروف به آیساف، می دهد.

قانون اساسی و انتخابات دمکراتیک

۴ ژانویه ۲۰۰۴- لویه جرگه قانون اساسی جدید افغانستان را تصویب می کند، و گام مهمی در جهت برگزاری نخستین انتخابات آزاد کشور در بیش از دو دهه برداشته می شود.

۹ اکتبر ۲۰۰۴- حامد کرزی نخستین رییس جمهوری برگزیده کشور می شود و ۵۵ درصد رای ها را کسب می کند.

۲۹ اکتبر ۲۰۰۴- اسامه بن لادن چهار روز پیش از انتخابات ریاست جمهوری امریکا یک بیانیه ویدیویی صادر می کند که از شبکه تلویزیونی عرب زبان الجزیره پخش می شود. در ویدیو، رهبر القاعده به امریکاییان می گوید امنیت آنها به کسی که انتخاب می شود یا به القاعده بستگی ندارد، بلکه به سیاست های دولت امریکا مربوط است.

۲۳ مه ۲۰۰۵- در جریان دیدار حامد کرزی از واشنگتن، او و جورج بوش، رییس جمهوری آمریکا اعلامیه مشترکی امضا می کنند و بر مشارکت استراتژیک بین ایالات متحده امریکا و افغانستان بار دیگر تاکید می کنند.

۱۸سپتامبر ۲۰۰۵- افغانستان نخستین انتحابات پارلمانی را بر گزار می کند و ۲۴۹ قانون گذار و نماینده برای ۳۲ شورای ایالتی از جمله، برای نخستین بار در افغانستان، زنان انتخاب می شوند. نزدیک به ۶۰۰ زن در میان شش هزار کاندیدا حضور دارند. انتخابات آزمایش عمده ای برای توانایی افغانستان در برقراری یک دمکراسی فعال تلقی می شود.

جنگ شدت می گیرد

ژوئیه ۲۰۰۶ - جنگ بین طالبان و جنگجویان القاعده، با نیروهای دولت افغانستان شدت پیدا می کند.

۲۸ نوامبر ۲۰۰۶- افغانستان در کانون بحث های اجلاس رهبران تانو در ریگا، پایتخت لیتوانی، قرار می گیرد.

۱۳مه ۲۰۰۷- ملا دادالله، فرمانده نظامی ارشد طالبان، درعملیاتی به رهبری امریکا در ایالت هلمند در جنوب افغانستان کشته می شود. او یکی از تواناترین و بی رحم ترین فرماندهان طالبان تلقی می شد.

۱۲ ژوئن ۲۰۰۸- جامعه بین المللی بیش از ۲۰میلیارد دلار کمک برای افغانستان در کنفرانس اعانه دهندگان در پاریس تعهد می کند.

۲۲ اوت ۲۰۰۸- یک حمله هوائی ائتلاف در ناحیه شیندند در ایالت هرات غیر نظامیان و ستیزه گران را می کشد. تحقیقات ارتش امریکا به این نتیجه رسید که بیش از ۳۰ غیرنظامی کشته شدند، نه ۵ تن که ارتش امریکا در آغاز اعلام کرد.

افزایش سربازان امریکا

۱۷ فوریه ۲۰۰۹- باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا افزایش نزدیک به ۵۰ درصد تعداد سربازان امریکا در افغانستان را تصویب می کند. مقامات پنتاگون می گویند مجموع آنها به ۱۷ هزار نفر خواهد رسید، افزون بر ۳۸ هزار سربازی که هم اینک در افغانستان مستقر هستند. آنها می گویند تمام سربازان جدید به منطقه آشوب زده جنوب، در نزدیکی مرز پاکستان خواهند رفت.

۲۷ مارس ۲۰۰۹- آقای اوباما یک استراتژی جدید را اعلام می کند و موفقیت در افغانستان را به یک پاکستان با ثبات پیوند می دهد. او گفت هدف این است که طالبان در پاکستان و افغانستان از هم پاشیده شود و شکست بخورد و از بازگشت آن به دو کشور در آینده جلوگیری شود.

۱۱ مه ۲۰۰۹- رابرت گیتس وزیر دفاع ژنرال دیوید مک کیه رنان، فرمانده ارشد امریکا در افغانستان را کنار می گذارد و ژنرال استنلی مک کریستال را به جای او می گمارد. گیتس گفت به تفکر و نگاهی جدید به جنگ در افغانستان نیاز است.

ژوئیه ۲۰۰۹- تفنگداران دریایی امریکا نخستین عملیات تهاجمی ( عملیلت خنجر) را براساس استراتژی بازنگری شده باراک اوباما برای شکست دادن شورش خشن طالبان آغاز می کنند.

استراتژی جدید امریکا

اول دسامبر ۲۰۰۹- باراک اوباما استراتژی جدید خود را برای پیروزی در جنگ در افغانستان اعلام می کند که اعزام ۳۰ هزار سرباز امریکایی بیشتر به کشور تا تابستان ۲۰۱۰را شامل می شود. سربازان اضافی به حدود ۶۸هزار سربازامریکا و ۱۰هزار نیروهای متحد در افغانستان ملحق خواهند شد.

۲۳ ژوئن ۲۰۱۰- باراک اوباما استعفای ژنرال مک کریستال، فرمانده ارشد خود در افغانستان را می پذیرد، و ژنرال دیوید پتریوس را به جای او منصوب می کند.

نوامبر ۲۰۱۰- در اجلاس رهبران ناتو در لیسبون، ناتو و افغانستان توافقی امضا می کنند مبنی بر اینکه اتحادیه اروپا تعهد می کند به کشور جنگزده پس از پایان عملیات رزمی، ظاهرا در پایان ۲۰۱۴، کمک خواهد کرد.

دشمن شماره یک امریکا دیگر وجود ندارد

اول مه ۲۰۱۱- باراک اوباما، رییس جمهوری به جهان می گوید اسامه بن لادن توسط نیروهای ویژه امریکا در حمله ای به پنهانگاه او در ابت آباد، پاکستان، کشته شده است.

۲۲ ژوئن ۲۰۱۱- باراک اوباما تصمیم خود را درباره میزان و شتاب کاهش سربازان امریکا در افغانستان اعلام می کند.

XS
SM
MD
LG