لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۶

قصاص چشم برای پدربزرگ اسیدپاش


معصومه عطایی و پسرش
معصومه عطایی و پسرش
مردی که با پاشیدن اسید به صورت عروس پیشینش او را از هردو چشم نابینا کرده، به قصاص چشم محکوم شد.

این مرد که با نام «حسین» از او یاد می شود، به خاطر جراحت هایی که بر اثر اسید پاشی بر بدن قربانی وارد آورده به پرداخت دیه وحبس محکوم شده است.

عبدالصمد خرمشاهی، وکیل معصومه عطایی، روز شنبه ۲۲ فروردین، ضمن اعلام این خبر، به خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گفته است حسین، پدر شوهر سابق معصومه عطایی، و وکیل او، پیش تر، در دادگاهی در اصفهان که روز پنجم تا اسفندماه برگزار شد، ادعا کرده بودند که معصومه بینایی خود را از دست نداده و ادعای نابینایی او دروغ است.

به گفته عبدالصمد خرمشاهی، در پی دفاعیات او از این قربانی اسید پاشی، دادگاه خواستار بررسی وضعیت بینایی معصومه شد و بر اساس گواهی پزشکان حاذق و بررسی قضات مشخص شد که قربانی از هردو چشم نابینا شده است.

به گفته او، در پی این امر، دادگاه برای متهم حکم قصاص چشم صادر کرد و در عین حال او را به خاطر جراحاتی که با پاشیدن اسید به بدن و صورت معصومه وارد آورده با نظر کارشناس به پرداخت دیه محکوم کرد.

او با این حال تاکید کرد که حکم صادر شده قطعی نیست و متهم ۲۰ روز وقت دارد تا اعتراض خودرا به دیوان عالی کشور تسلیم کند.

حکم قصاص چشم معصومه عطایی پیش تر در بهمن ماه ۱۳۹۰ در شعبه ۱۷ دادگاه کیفری استان اصفهان صادر و در دادگاه تجدید نظر تایید شده بود. در این دادگاه متهم همچنین به خاطر سوزاندن صورت، اندام های فوقانی ، قفسه صدری، نقص زیبایی و تخریب صورت به پرداخت دیه و تحمل پنج سال حبس تعزیری محکوم شده بود. دیوان عالی کشور این حکم را به دلیل نقص تحقیقات، نقض کرد وآن را به دادگاه شعبه ۱۷ صادر کننده حکم بدوی ارجاع داد.

معصومه عطایی ۲۸ ساله، در ۱۱ شهریور سال ۱۳۸۹ به دلیل نپذیرفتن خواست پدر شوهر سابقش برای بازگشت به زندگی با پسر او، قربانی اسیدپاشی شد. معصومه گفته است که به دلیل کتک زدن و اعتیاد شوهرش از اوجدا شده بود و دادگاه حضانت از پسر کوچک آنان را به معصومه داده بود.

به نوشته ایسنا، «حسین»، پدر شوهر سابق معصومه، که انگیزه خود را از این اقدام «انتقام گیری» بیان کرده، به بهانه دادن هدیه ای برای نوه اش ظرف حاوی اسید را به روی معصومه پاشیده است.

برخی از قربانیان اسیدپاشی
آمنه بهرامی نوا، قربانی اسیدپاشی توسط خواستگارش، طاهره بهرامی و دخترش، قربانیان اسیدپاشی به دست زنی که باشوهر او رابطه داشت (این زن پس از محکوم شدن به قصاص در زندان خودکشی کرد)، زیور پروین و دخترش یثرا صید، قربانیان اسیدپاشی توسط برادران شوهر درگذشته زیور، (یثرا براثر سوختگی ناشی از اسید در بیمارستان درگذشت) برخی از قربانیان جنایت اسیدپاشی در ایران هستند.

با آن که معمولا زنان قربانیان اسیدپاشی هستند، در موردی نادر، داوود روشنایی، قربانی دیگر اسیدپاشی است که ده سال پیش در ۲۰ سالگی براثر پاشیدن اسید توسط مردی جوان، علاوه بر تخریب و سوختگی صورت و بدن، یک چشم خود را نیز ازدست داد.

درخواست قصاص او بیش از دو سال پیش در دیوان عالی کشور تایید شده اما هنوز این حکم به اجرا درنیامده و در انتظار استیذان رئیس قوه قضائیه است.

مجازات قصاص، اسلامی یا غیرانسانی؟
قصاص مجازاتی اسلامی شمرده می شود. منتقدان آن می گویند این مجازات علاوه بر آن که قضاوت را برعهده قربانی می گذارد و به این ترتیب اصل بی طرفی در قضاوت را مخدوش می کند، بلکه در صورتی که قربانی یا خانواده او به اجرای قصاص تن دهند از آنان نیز نوعی جانی یا قاتل ساخته می شود. اجرای مجازات قصاص یکی از نکات مورد انتقاد شدید مدافعان حقوق بشر است. با این حال حکومت اسلامی ایران آن را شرعی و بازگشت ناپذیر می داند.

اخیراً روزنامه بهار به دلیل چاپ مقاله ای با عنوان «امام؛ پیشوای سیاسی یا الگوی ایمانی؟» که در آن مجازات قصاص، غیر انسانی ذکر شده بود توقیف شد و علی اصغر غروی، نویسنده مقاله نیز در اصفهان به زندان افتاد.
XS
SM
MD
LG