لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۴

ایران، سوریه و تانکر نفت


هر چند تحریم ها صادرات نفت ایران را به شدت کاهش داده است برخی کشتی های مرتبط با ایران همچنان در شبکه حمل و نقل تانکری تردد می کنند.

نشریه آمریکایی فوربز می نویسد هر چند تحریم ها صادرات نفت ایران را به شدت کاهش داده است برخی کشتی های مرتبط با ایران همچنان در شبکه حمل و نقل تانکری تردد می کنند. به عنوان مثال تانکر «تور-۲» که با پرچم ایران اکنون در راه قبرس است و چند هفته پیش به بندر طرطوس سوریه رفته بود.

کشتی تور-۲ در فهرست تحریمی آمریکا نیست و با توجه به تحریم های بین المللی علیه ایران و سوریه، فعالیت های این کشتی حیرت انگیز به نظر می رسد. طی یک سال گذشته، این کشتی دست کم سه بار میان ایران و سوریه (که هر دو تحت تحریم های آمریکا هستند) رفت و آمد کرده است. این رفت و آمدها در مارس و ژوئیه ۲۰۱۲ و ژانویه سال ۲۰۱۳ بوده است.

فوربز می نویسد به نظر می رسد این سفرها بخشی از تلاش های ایران برای کمک به حاکمیت سوریه در سرکوب اعتراض ها باشد. همزمان با کمک سپاه پاسداران ایران به رژیم بشار اسد در کشتن معترضان مبارز، تانکرهای نفتی جمهوری اسلامی ایران در مقابله با تحریم های اروپا و آمریکا علیه نفت سوریه، کشتی های خود را به این کشور می فرستند تا نفت را بارکنند و عایدات حاصل از فروش آن را به بشار اسد برسانند. کشتی تور-۲ یکی از آنهاست.

عوض کردن نام و پرچم کشتی ها اقدام عجیبی نیست اما تور-۲ از این قاعده مستثنی است. از سال ۲۰۱۱ این تانکر نفتی زیر سه نام و چهار پرچم تردد کرده است، از جمله پرچم مالت، بولیوی، سیرالئون و توگو، تا این که چند هفته پیش پرچم اصلی خود یعنی ایران را بالا برد. همچنین در یک سال گذشته عنوان مالک کشتی به سه شرکت صوری مختلف تغییر یافته که دو مورد از آن مستقیما با ایران مرتبط است.

خوشبختانه کشتی را می توان از طریق شماره مخصوصی که IMO نامیده می شود شناسایی کرد. این کد برای تمامی کشتی های عمده ای که زیر قوانین سازمان بین المللی دریانوردی هستند، صادر شده است. علی رغم تمامی اقدامات در عوض کردن نام و پرچم و مالک، با این کد مخصوص می توان اقدامات کشتی را شناسایی و تعقیب کرد. شماره IMO این کشتی 9364112 است و آنچه که در ذیل می آید بر اساس اطلاعات ثبت شده در دو سازمان اطلاعاتی معتبر یعنی Lloyd و Equasis است. اطلاعات ثبت شده خزانه داری آمریکا، گزارش های سازمان ملل متحد و همچنین یافته های رسانه های بین المللی است.

فوربز در ادامه می گوید کشتی تور-۲ ساخت کره جنوبی است و در سال ۲۰۰۷ با نام «تور» (بدون ۲) با پرچم ایران به آب انداخته شد. آن زمان سازمان ملل متحد تحریم هایی را علیه ایران اعمال کرده بود و آمریکا نیز درباره تحریم ناوگان تجاری ایران در حال مذاکره بود. همان موقع ایران شروع به مخفی کاری در ناوگان کشتی ها، تاسیس شرکت های صوری در خارج از ایران، و افراشتن پرچم کشورهایی چون مالت، قبرس و هنگ کنگ بر کشتی هایش کرد. کشتی تور پرچم مالت را داشت و در آن کشور با نام ISIM Tour و در مالکیت یک شرکت مالتی به ثبت رسید. این کشتی در فهرست سیاه بلندبالای آمریکا ظاهر نشد. اما مالک مالتی آن در لیست آمد. در دسامبر ۲۰۱۱ وزارت خزانه داری آمریکا ده شرکت مستقر در مالت را به اتهام ارتباط با شرکت IRISL تحریم کرد. یکی از این شرکت ها کشتی فوق بود که به عنوان «تک مالک» به ثبت رسیده بود. این شرکت بخشی از لانه شرکت های مستقر در مالت و تحت مالکیت شرکت قدیمی و تحریم شده «کمپانی کشتی رانی ایران و هند» بود.

فوربز در ادامه می نویسد چند ماه پس از آن که مالک مالتی کشتی تحریم شد، خود کشتی خبرساز شد. در مارس ۲۰۱۲ خبرگزاری رویترز گفت که ایران با ارائه کشتی برای انتقال نفت سوریه، به رژیم اسد یاری می رساند. این کشتی تور بود که بعدا در ماه آوریل از طریف کانال سوئز نفت سوریه را حمل کرد و طی این سفر پرچم خود را از مالت به بولیوی تغییر داد.

در نیمه ۲۰۱۲ ، کشتی تور در گزارش ژوئن شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره تحریم ایران لحاظ شد. گروه کارشناسان سازمان ملل متحد گفتند که کمپانی کشتیرانی ایران و هند از سوی سازمان ملل تحریم شده و اعضای سازمان ملل باید سرمایه های آن شرکت را مسدود کنند. هرچند این کارشناسان گفتند کشتی های شرکت فوق در حال فعالیت هستند و همین مسئله پرسش هایی را درباره کاربردی بودن تحریم ها مطرح کرد. کارشناسان سازمان ملل متحد سپس فهرستی از هشت کشتی تحت کنترل کمپانی کشتیرانی ایران و هند را ضمیمه گزارششان کردند که کشتی تور نیز در این میان بود.

کمی پس از انتشار این گزارش، شرکت کشتیرانی هند خبر انحلال شرکت مشترک ایران و هند با جمهوری اسلامی ایران را اعلام کرد.

بنا به گزارش ها، کشتی تور تا مارس گذشته در مالکیت شرکتی به نام Auris Marine ثبت شده است اما آمار نشان می دهده که این شرکت ثبت شده در ویرجینیای آمریکا در مارس ۲۰۱۲، کمتر از سه هفته پس از ثبت، منحل شده است. در یک فهرست آماری و ثبتی دیگر، شرکت Auris Marine از مه ۲۰۱۲ به عنوان مالک تور به ثبت رسیده است. اما ظاهرا این یک شرکت دیگر است که آدرسش در تهران است.

نشریه فوربز می نویسد در تمام این سال ها کشتی تور (تور-۲) و شماری دیگر از کشتی های ایرانی مانند امین-۲ با تمهیدات مختلفی چون تغییر نام و پرچم در آب ها عبور و مرور کرده و از سوریه تا ایران در حرکت بوده اند.

برعکس تور-۲، کشتی امین-۲ سال گذشته در فهرست سیاه آمریکا جای گرفت. یک مقام وزارت خزانه داری آمریکا درباره این که چرا تور-۲ در این فهرست نیست گفت چه این کشتی در فهرست سیاه باشد و چه نباشد، «ما تمامی جامعه دریانوردی را در هنگام تعامل با کشتی های ایرانی به هشیاری مضاعف ترغیب می کنیم.»

XS
SM
MD
LG