لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۵۶

مستند اسلحه غیرمتعارفی به نام دوربین عکاسی، بررسی زندگی یک عکاس جنگی برنده جایزه پولیتزر 


ادی آدامز، خبرنگار و عکاس خبرگزاری آسوشیتدپرس و مجله تایم بود که به خاطر عکس معروفی که از اعدام یک ویت کنگی غیرنظامی توسط سرتیپ نگوگ لوآن در خلال جنگ ویتنام گرفت برنده جایزه پولیتزر و جایزه ورلد پرس شد. وی این عکس را در سال ۱۹۶۸ که به عنوان خبرنگار آسوشیتد پرس جنگ را پوشش می داد گرفت و انتشار آن توسط خبرگزاری آسوشیتد پرس بازتاب های گسترده ای در سطح جهانی داشت و پیامد آن که اعتراضات فراوان مردم در نقاط مختلف جهان و از جمله آمریکا بود مسیر جنگ ویتنام را تغییر داد.

درجریان حمله عید تت که ویت کنگ ها پایگاه های آمریکایی ها را در جنوب ویتنام مورد تعرض قرار دادند، چند مامور پلیس سایگون مردی را به اتهام همکاری با ویت کنگ ها دستگیر و دست بسته نزد ژنرال نگوک لوآن آوردند. وی نیز همانجا (بدون بررسی بیشتر یا رای دادگاه) اسلحه را به سمت سر او نشانه گرفت و با شلیک گلوله ای او را کشت. ادی آدامز، فتوژورنالیستی که در صحنه حضور داشت مخفیانه از این واقعه عکس گرفت.

ادی آدامز هم چنین با دوربین خود تصاویر متعددی از چهره واقعی جنگ ویتنام، سربازان زیرسن قانونی، کودکان پاپتی با چشم های مرده، دهکده های جنگ زده و مادرانی که درمقابل جسد فرزندان مرده خود به زانو درآمده اند را به سراسر جهان فرستاد و با انتشار آن ها بر روی صفحه اول نشریات مختلف دردها و رنج هایی که جنگ مسبب آن است را در معرض تماشا و داوری عموم قرارداد.

تصویر تکان دهنده اعدام یک زندانی در دستبند در خیابان های سایگون که در همان لحظه برخورد تیر با سر این مرد گرفته شده است نه تنها زندگی ادی آدامز را برای همیشه عوض کرد بلکه مسیر جنگ ویتنام را نیز برای همیشه تغییرداد.

تصویری که « اعدام در سایگون» نام گرفت در سال ۱۹۶۸ جایزه پولیتزر را برای آدامز به ارمغان آورد. اما در طول سالیان اغلب آثار عکاسی ادی آدامز توانست تماشاگران خود را تکان دهد، در حیرت فروبرد،به آنان امید دهد، آنان را تشویق به همبستگی کند و یا موجب غم و اندوه آنان شود.

تام کرلی، مدیرعامل خبرگزاری آسوشیتد پرس درباره آدامز گفته است:« او یکی از با استعداد ترین عکاس های جهان بود که نسلی از عکاسان و کارکنان خبرگزاری آسوشیتدپرس را تحت تاثیر خود قرار داد. شجاعت و خلاقیت او اثر خود را بر دنیای ما باقی گذاشته است و آثار او تا ابد جاودان خواهد ماند.»

ادی آدامز در مصاحبه ای که درکتاب عکس آسوشیتد پرس در سال ۱۹۷۲ از او منتشر شده است درباره این عکس می گوید:« مرد اعدام شده یا همان شبه نظامی کمونیست، فرمانده ویت کنگ هایی بوده است که چند ساعت پیش از آن، خانواده چندتن از نزدیک ترین یاران لون را قتل عام کرده بودند.»

در فیلم مستند تازه « اسلحه غیرمتعارفی به نام دوربین عکاسی» به کارگردانی سوزان مورگان کوپر و صدای کیفر ساترلند به عنوان راوی داستان، تمام کسانی که درباره ادی آدامز سخن می گویند ضمن صحبت درباره او لبخند به لب دارند و از این عکاس برجسته که در ۱۹ سپتامبر ۲۰۰۴ درسن ۷۱ سالگی درگذشت به خوبی یاد می کنند. خود آدامز هم در تصاویری که از او در این فیلم به نمایش درآمده از جذبه خاصی برخوردار است و تماشاگر را نا امید نمی کند.

ادی آدامز در این فیلم، عکس برنده جایزه پولیتزر خود را از لحاظ تکنیکی بدساخت با نوری ناموزون خوانده است.

سوزان کوپر در فیلم اسلحه غیرمتعارفی به نام دوربین عکاسی زندگی حرفه ای ادی آدامز را از طریق گفتگو با فتوژورنالیست های دیگر، همکاران خبری از جمله پیتر جنینگز و تام بروکا و افراد خانواده او بررسی می کند تا از این طریق تصویری از ذهن پیچیده این عکاس که توانسته است روایات دل شکننده انسانی و غیر انسانی بشر را این گونه به نمایش بگذارد به تماشاگر ارائه دهد.

اما در نهایت این فیلم نشان می دهد که ادی آدامز در گفتگویی که با مجله تایم انجام داده بود از جنجال های ناشی از این عکس و اقدامش ابراز تاسف می کند:« ژنرال آن ویت کنگی را کشت. من هم ژنرال را کشتم. با دوربینم. هنوز هم عکاسی قوی ترین سلاح جهان است. مردم به عکاسان اطمینان دارند اما آنان به مردم دروغ می گویند. البته بدون دستکاری. آن ها تنها نیمی از حقیقت هستند. چیزی که عکاس ها نمی گویند این است که اگر شما در آن لحظه، در آن مکان و در آن روز حساس در آن جا بودید و آن فرد را پس از آن که یکی، دوتا یا سه تا آمریکایی را کشته بود می گرفتید واقعا با او چه می کردید؟»

ادی آدامز چندی بعد از ژنرال نگوک لوآن و خانواده اش به خاطر ضربه ای که به حیثیت آنان با انتشار این عکس زده است عذرخواهی کرد. وی هم چنین پس از مرگ این ژنرال که با پایان جنگ ویتنام ساکن ایالات متحده شده بود او را یک قهرمان خواند.

آدامز تلاش های زیادی برای به تصویر کشیدن فرار ویتنامی ها به سمت تایلند کرد. تصاویر او جیمی کارتر، رئیس جمهور وقت را واداشت تا از ۲۰۰ هزار تن از افراد فراری ویتنامی حمایت کند.

ادی آدامز علاوه بر جنگ ویتنام، ۱۳ جنگ دیگر را هم تحت پوشش قرار داده است.

XS
SM
MD
LG