لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۱۰

ايران احمدی نژاد با انزوای ديپلماتيک روبروست


* مدودوف از احمدی نژاد استقبال کرد اما برايش نظير رهبران افغانستان و پاکستان ملاقاتی خصوصی ترتيب نداد

لس آنجلس تايمز زير عنوان "ايران احمدی نژاد با انزوای ديپلماتيک روبروست" می نويسد پس از انتخاباتی مورد اختلاف و سرکوبی معترضين، رئيس جمهوری ايران ممکن است در بعضی از نقاط ضد آمريکا با جشن وسرورمواجه شود اما در کشورهای ديگربا تحقير و سرزنش روبرو ميشود.

لس آنجلس تايمزمی نويسد محمود احمدی نژاد رئيس جمهوری ايران می تواند يکجا، به تعبيری ديپلماتيک، مشابه جنسی مستعمل و دورانداختنی ظاهر شود، و در جائی ديگر، رهبری بی پروا که غرب با توجه به سخنرانی های جنگ طلبانه اش ميخواهد بداند با او، اکنون که برنده انتخاباتی مورد اختلاف معرفی شده است، و کشورحيرت زده اش، چگونه تا کند.

لس آنجلس تايمز می نويسد دميتری مدودوف رئيس جمهوری روسيه از احمدی نژاد در جلسه اخير سازمان همکاری شانگهای استقبالی علنی بعمل آورد اما وی را به ملاقاتی خصوصی، نظير ملاقاتی که با رهبران پاکستان و افغانستان داشت، دعوت نکرد. رهبر ايران در بله روس با الکساندر لوکاشنکو رئيس جمهوری ملاقاتی نداشت، بلکه با رئيس مجلس اعلای پارلمان روبرو شد.

لس آنجلس تايمز می نويسد الگوئی مشابه نيز در خاورميانه ظاهرشده است، که از دير باز صحنه نگرانی رژيم های عرب از جاه طلبی های ايران بوده است. در اردن، مقامات جواز کار دو سازمان خبری ايرانی را در اين هفته پس گرفتند، و گزارش شده است که سلطان عمان برنامه سفر خود را به ايران در پی ناآرامی های ايران پس از انتخابات دوازدهم ژوئن لغو کرده است.

لس آنجلس تايمز می نويسد در جهان ديپلماتيک تحقير و سرزنش امری طبيعی و معمولی، و گاه تقريبا غيرقابل درک است. اما تا وقتی که احمدی نژاد بر سر کار است، با حمايتی که آيت الله علی خامنه ای رهبر ارشد از او بعمل می آورد، نگرانی های راجع به چگونگی تاثيرعواقب آشفته تجديد انتخاب وی بر ديپلماسی مرتبط با برنامه اتمی ايران، وضعيت منطقه ای و مناسبات آن با آمريکا و اروپا نيز به قوت خود باقی ميماند.

لس آنجلس تايمز می نويسد اقدام تهران در سرکوبی مخالفين و اتهاماتی که در مورد مداخله غرب عنوان ميکند، دولت اوباما را که خواستار تماس با ايران بود برآن داشته است که لحن خود را سخت تر کند. اتحاديه اروپا نيز فراخواندن سفيرانش را تدارک می بيند مگر آنکه ايران سه نفر باقيمانده در توقيف از نه نفر کارکنان ايرانی سفارت بريتانيا در تهران را، که هفته گذشته دستگير شدند، آزاد کند.

لس آنجلس تايمز می نويسد اکنون سئوال اين است که چگونه با ايران و احمدی نژاد وارد تماس و گفتگو شد. قدرت های عمده به ندرت دراين مورد يکپارچه بوده اند اما اروپا و آمريکا نمی توانند ايران را با توجه به برنامه اتمی اش طرد کنند. تحريم های جديد تجاری می تواند ادعاهای احمدی نژاد در باره مداخله غرب را تقويت کند، و با تحريک افکارعمومی در ايران، اذهان را از جنبش طرفدار دمکراسی مير حسين موسوی رهبر مخالف منحرف سازد.

لس آنجلس تايمز نظر وحيد عبدالمجيد تحليلگر مسائل خاورميانه در مرکز تحقيقات سياسی و استراتژيک الاهرام در قاهره را نقل ميکند که معتقد است آينده مناسبات ايران با جهان به توانائی رژيم در نجات ازشکاف و جدائی هائی عميق بستگی دارد که هم اکنون در ميان رهبران آن بروز کرده است. وی ميگويد اگر آنها بتوانند به گونه ای ثبات را بازگردانند، مناسبات با کشورهای ديگرنيزبه سطح پيش از انتخابات اخير باز ميگردد. ضمن آنکه مسلما رفتار احمدی نژاد با غرب شديد تر خواهد بود.

* نيويورک تايمز ميگويد ايران معيارهای بين المللی را با تقلب در انتخابات و سرکوبی ها نقض کرده است

نيويورک تايمز در سرمقاله ای زير عنوان "بعد از سرکوبی" می نويسد متاسفانه بنظر ميرسد دولت ايران عمده ترين چالش عليه فرمانروائی خود در سرکوبگری پس از انقلاب ۱۹۷۹، عقب رانده است.

نيويورک تايمز می نويسد نخست ملاهای تندروبه گونه ای گستاخانه انتخابات را برای محمود احمدی نژاد رئيس جمهوری تند رو دزديدند. هنگامی که صد ها هزار ايرانی اعتراض کردند، آدم کش هايشان را برای کتک زدن و تيراندازی فرستادند. دست کم بيست نفر جان سپردند، و صدها جرناليست، فعال سياسی و مقامات سابق دولتی توقيف شده اند.

نيويورک تايمز می نويسد حتی پيش از انتخابات، ايرانيان، احتمالا اکثريتی از آنان، بيش از اين قادر به تحمل آقای احمدی نژاد نبودند. آنها از فساد و بی کفايتی به ستوه آمده بودند. ميخواستند در چگونگی اداره امور خود نقشی بيشتر داشته باشند، و خواستار تماسی بيشتر با جهان، از جمله آمريکا بودند. امتناع رژيم از شنيدن و توجه به اين خواست ها اکنون جامعه ايران را با شکافی عميق مواجه ساخته است. بنظر ميرسد حتی بعضی از اعضای گروه ارشد آخوندی نيز سرکوبگری را زيرسئوال برده اند.

نيويورک تايمز می نويسد به گونه ای قابل پيش بينی، آقای احمدی نژاد و حاميانش مشتاق بودند ديگران، بخصوص آمريکا را مقصر معرفی کنند. پرزيدنت اوباما درست تلاش کرده است که وارد اين بازی نشود. نشانه ای وجود ندارد که دولت تهران به سقوط نزديک شده باشد. مخالفين نيز خواستار کمک از خارج نشده اند. آنها ميدانند که درگيری مستقيم آمريکا به بی اعتباری ايشان، و تقويت رژيم منجر ميشود.

نيويورک تايمز می نويسد اکنون چالش دشوار برای آمريکا و قدرت های عمده ديگر، اتخاذ سياست هائی است که به اپوزيسيون اميد بدهد و شک و ترديد های نخبگان سياسی ايران را تقويت کند، بی آنکه عکس العملی را برانگيزد. اتحاديه اروپا به بحث و تبادل نظر در اين باره پرداخته است که آيا تمامی بيست و هفت سفير خود را ازتهران برای اعتراض به توقيف دو ايرانی کارمند سفارت بريتانيا در تهران فرا بخواند يا نه. ما به انزوائی دائمی معتقد نيستيم، اما اقدامی چنين يکپارچه می تواند حاوی و حامل پيامی مهم باشد.

نيويورک تايمز می نويسد رهبران کشورهای پيشرفته صنعتی عضو گروه هشت درجلسه هفته آينده خود درايتاليا بايد بنوبه خود بيانيه ای صادر کنند و بگويند که ايران معيارهای بين المللی را با تقلب در انتخابات و سرکوبی ها نقض کرده است.

XS
SM
MD
LG