لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۶

گزارش سیاسی: عضویت ایالات متحده در شورای حقوق بشر سازمان ملل


آندره دو نسنهرا، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن

ایالات متحده به عضویت شورای حقوق بشر سازمان ملل در آمده است.

شورای حقوق بشر سازمان ملل، سه سال پیش روز ۱۵ مه سال ۲۰۰۶ تاسیس شد.

این شورا جایگزینی برای کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل است که به طور گسترده ای بی اعتبار و به شدت سیاسی شده بود.

بر اساس قطعنامه ای که مجمع عمومی سازمان ملل در آستانه تاسیس این شورا تصویب کرده بود، این نهاد مسئول ارتقا و ترویج احترام جهانی برای محافظت از حقوق بشر و آزادی های اساسی شده بود. به علاوه ۴۷ عضو این شورا باید به موارد نقض حقوق بشر در سراسر جهان رسیدگی کنند.

دولت بوش پس از ناکامی در تلاش هایش به منظور اصلاح مراحل انتخاب و اعمال مقررات سخت گیرانه علیه کشورهایی که خواستار پیوستن به این نهاد تازه تاسیس بودند، از عضویت ایالات متحده در شورای حقوق بشر سر باز زد.

اسرائیل، جزایر مارشال و پالائو همگام با ایالات متحده، به تشکیل تاسیس این شورا رای مخالف دادند. واشنگتن در همین حال تصمیم گرفت در انتخابات جدید نیز نامزد نشود.

اما دولت اوباما خلاف این تصمیم عمل کرد و در نتیجه ایالات متحده روز ۱۲ مه همراه با ۱۷ کشور دیگر به عضویت این شورا در آمد.

برخی از این کشورها همچون چین، کوبا، عربستان سعودی، روسیه و قرقیزستان به نقض جدی حقوق بشر متهم شده اند.

انی بایوسکی، کارشناس سازمان ملل در موسسه هودسون می گوید :« ایالات متحده و دو کشور دیگر به دلیل مقررات رای گیری، نامزد سه کرسی شورا در گروه منطقه ای غرب شدند و با این وجود ایالات متحده، نسبت به بلژیک و نروژ کمترین رای را اخذ کرد و این همچون سیلی به صورت رییس جمهوری بود. حتی کشوری همچون قرقیزستان که در منطقه جغرافیایی متفاوتی نامزد شده بود و پیشینه وضعیت حقوق بشر نابسامانی دارد، بیش از ایالات متحده رای اخذ کرد. این امر ثابت می کند که شورای حقوق بشر مزیتی بر کمیسیون حقوق بشر ندارد.»

سوزان رایس، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، پس از انتخاب واشنگتن در شورا ضرورت اعمال اصلاحات در این شورا را پذیرفت و تاکید کرد ایالات متحده برای تقویت و اصلاح بنیان این شورا تلاش خواهد کرد.

هم اکنون که ایالات متحده عضوی از این شورا ست، برای بسیاری از کارشناسان تاثیر حضور واشنگتن در این نهاد سازمان ملل در مبارزه جهانی برای بهبود وضعیت حقوق بشر، پرسش برانگیز است.

جان بولتون، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل در دولت بوش می گوید:« نگاهی به پیشینه عملکرد کمیسیون پیشین که ایالات متحده عضو دائم آن بود از تاثیر چندانی در عضویت آمریکا در این شورا و تغییر در وضعیت حقوق بشر حکایت نمی کند و درآرایش اعضای شورای جدید نشانه ای مشاهده نمی شود که از تفاوت عمده ای با کمیسیون پیشین خبر دهد.»

انی بایوسکی می گوید:« ایالات متحده برای پیشبرد برنامه خود پیرامون بهبود وضعیت حقوق بشر با چالش های جدی مواجه خواهد شد و در موقعیت دشواری قرار خواهد داشت. از بین ۴۷ رای، ایالات متحده فقط یک رای دارد و گروه کشورهای غربی، از ۴۷ عضو فقط ۷ رای دارند و واقعیت این است که در نهایت آرای آن ها نادیده انگاشته خواهد شد.»

با این وجود برخی از کارشناسان معتقدند با وجود معایب بسیار این شورا، حضور ایالات متحده در این شورای سازمان ملل تاثیر مثبتی خواهد داشت.

دان کراوس، ماموراجرایی ارشد سازمان « شهروندان برای راهکارهای جهانی»، که یک نهاد غیر انتفاعی ست و در مسیر اصلاح سازمان ملل فعالیت می کند، از انتخاب ایالات متحده در شورای حقوق بشر استقبال می کند و می گوید:« این انتخاب، ایالات متحده را از جمع ناقضان حقوق بشر، آن گونه که در ابوغریب و گوانتاناموبی رخ داد، خارج می کند و ایالات متحده را برای ایفای نقش راهبردی در دفاع از حقوق بشر قدمی نزدیک تر می کند و نقش رهبری این کشور در دفاع از حقوق بشر جهانی به رسمیت شناخته خواهد شد. ایالات متحده بر بنیان حقوق بشر و آزادی استوار شده است. ما به سازمان ملل کمک کردیم تا چنین ایده ای را در سراسر جهان رواج دهد بنابراین داشتن کرسی در شورای حقوق بشر قدم دیگری برای دستیابی به جایگاه به حق ما، در مقام نمادی از انصاف و عدالت در سراسر جهان خواهد بود.»

مایکل دویل، مشاور ارشد پیشین کوفی عنان، دبیر کل وقت سازمان ملل می گوید: « حضور ایالات متحده در شورا مفیدتر ازغیبت است. مبارزه برای بهبود حقوق بشر یک فعالیت جمعی ست و حضور و یا غیبت ایالات متحده تغییری در مشروعیت شورا پدید نخواهد آورد، اما حضور در شورا برای اجرای تعهدات قانونی و بررسی نقض حقوق بشر در کشورهای مختلف جهان فرصت مناسبی فراهم خواهد کرد.»

XS
SM
MD
LG