لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۰۵

پوتین یا مدودیف، قدرت روسیه در دست کیست؟


کارنامه دمیتری مدودیف یک سال پس از رسیدن به مقام ریاست جمهوری روسیه و طرح این سوال که مسئول روسیه کیست ؟ مدودیف یا پوتین


رهبر ارشد روسیه کیست؟ گمانه زنی ها درباره قدرت ریاست جمهوری
هفتم ماه مه درست یک سال از زمانی که ولادیمیرپوتین، ریاست جمهوری روسیه را به دمیتری مدودیف، جانشین منتخب خود تحویل داد، می گذرد. مدودیف روز اول مارس برگزیده شد، اما حتی پس از گذشت یک سال هنوز مشخص نیست که قدرت و حوزه اختیار آقای مدودیف چه اندازه است و آیا این ولادیمیر پوتین است که مسئول کشور است یا مدودیف؟
پیتر فدینسکی خبرنگار صدای آمریکا در مسکو در گزارشی می گوید:

دمیتری مدودیف در تاریخ هفتم ماه مه ۲۰۰۸ سوگند ریاست جمهوری یاد کرد. به او چمدانی حاوی اسناد هسته ای استراتژیک روسیه تحویل داده شد و به این ترتیب اولین سوگند خود برای توسعه اقتصاد کشور و حقوق مدنی را ادا کرد. تنها دو ساعت بعد سلف و پیش کسوت خود، ولادیمیر پوتین را به عنوان نخست وزیر کشور برگزید.

یک سال بعد، نمره کارنامه آقای مدودیف ضعیف به نظر می رسد. مهمترین سهم در قوه مقننه یک متمم قانون اساسی است که مدت دور ریاست جمهوری را افزایش داد- اقدامی که از سوی برخی در راستای منافع آقای پوتین قلمداد شد. بسیاری از صاحبنظران معتقدند ولادیمیرپوتین قصد بازگشت به ریاست جمهوری را دارد.
منتقدان رییس جمهور روسیه موضعی محتاطانه دارند، از جمله « گنادی زیگانوف» رییس حزب کمونیست که می گوید:« مدودیف تاکنون اقدامات دلگرم کننده ای انجام داده است؛ از مبارزه با فساد گرفته تا لزوم گفت و گو. او حتی پیش نویس لایحه ای را ارائه داده است که اجازه می دهد اپوزیسیون نظریات و سیاست های خود را از طریق تلویزیون بیان کنند.اما اجرای واقعی طرح های پیشنهادی آقای مدودیف توسط دولت، وزیران یا فرمانداران یا مسئولان منطقه ای کاملا خلاف آن را نشان می دهد. »

دمیتری مدودیف برای صحبت درباره اصلاحات دمکراتیک، و دیدار با فعالان حقوق بشر به گونه ای محتاطانه تحسین شده است. اما فعالان حقوق بشر روسیه همچنان از آزار و اذیت پلیس دولتی گلایه دارند.
ماشا لیپمن، از مرکز بنیاد مطالعاتی کارنگی در مسکو به صدای آمریکا می گوید چنین دیدارهایی چیزی از قدرت کرملین نمی کاهد:« پیام چنین اقداماتی از سوی آقای مدودیف کمابیش این است که اگر انتقادی دارید، مستقیما آن را با شخص من در میان بگذارید. افکار عمومی را مخدوش نکنید و سعی نکنید که احساسات منفی در میان مردم رواج دهید. »
ولادیمیر پوتین طی کمپین سال گذشته ریاست جمهوری گفت دمیتری مدویدف سیاست های موفق اقتصادی دولت او را ادامه خواهد داد. بازار سهام روسیه در روز سوگند ریاست جمهوری آقای مدودیف رونق گرفت. اما از آن زمان به بعد اقتصاد سیر نزولی در پیش گرفت. آقای پوتین همزمان با اقرار به عملکرد ضعیف و ناکافی سیتسم مالی و اقتصادی کشور می گوید ریشه و منشاء این بحران خارج از مرزهای روسیه است و به رهبری ارتباطی ندارد.
آقای پوتین گفته است:« تقویت اقتصاد با پول بی ارزش و مشکلات وام مسکن در ایالات متحده موجب یک واکنش زنجیره ای شده، سیستم مالی جهان را فلج کرده و موجب عدم اعتماد جهانی به بازار شده که قطعاً بر بخش های درست اقتصادی نیز تاثیر منفی گذاشته است.»
پس مسئول روسیه کیست؟ آقای مدویدف این پرسش را یک روز پس از انتخاب در تاریخ اول مارس 2008، در کنفرانسی خبری پاسخ داد و گفت:« طبق قانون اساسی فدراسیون روسیه، تعیین سیاست خارجی روسیه بر عهده رییس جمهور است.»
اما در بزرگ ترین بحران خارجی روسیه در سال گذشته، جنگ گرجستان در نیمه تابستان، این ولادیمیر پوتین نخست وزیر بود که برای کنترل امور و صدور دستور به منطقه مناقشه سفر کرد.

ماشا لیپمن می گوید قدرت در روسیه بر اساس نهادهای دولتی استوار نیست بلکه بر ترتیبات غیررسمی و پشت صحنه قرار دارد:« لیپمن می گوید کدام یک دیگری را استخدام کرده ؟ چه کسی چه چیزی را به کس دیگری مدیون است؟ کدام یک ارباب رجوع کدام دیگری است؟ تکلیف وفاداری افراد چه می شود؟»
به گفته آقای لیپمن ولادیمیر پوتین هرچند رییس جمهور نیست، توانسته با ادامه تسلط بر بیشتر بخش های حساس روسیه، ازجمله حوزه نظامی و امنیت ملی، قدرت سیاسی خود را حفظ کند.

یک تحقیق علمی اخیر که توسط آژانس کانادایی گلوب اسکن برای سرویس روسی بی بی سی انجام شده نشان می دهد که تنها ۱۵% مردم روسیه معتقدند که آقای مدودیف قدرت واقعی را در دست دارد. این رقم تنها سه درجه بالاتر از رقم مرکز لوادا در مسکو است که تحقیق خود را در ماه فوریه منتشر کرد.
هر دو این منابع آماری نشان می دهند که حدود ۵۰% مردم روسیه فکر می کنند ولادیمیر پوتین و دمیتری مدودیف قدرت را به شکل مساوی میان خود تقسیم کرده اند.

XS
SM
MD
LG