لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۷

گزارش سیاسی: راهبرد ایالات متحده در افغانستان


ال پسین، خبرنگار صدای آمریکا، پنتاگون

انتظار می رود پرزیدنت اوباما پس از حدود ۲ ماه بازبینی نسبتا سری با مقامات ارشد نظامی و غیر نظامی و نیز مشورت با متحدان آمریکا، تا پیش از پایان ماه جاری سیاست های راهبردی خود در افغانستان را اعلام کند.

در این حال جنبه هایی از این راهبرد در اظهار نظرهای مقامات دست اندرکار آشکار شده است.

مقامات بلند پایه ایالات متحده هفته ها از اظهار نظر در مورد استراتژی جدید کشور در افغانستان اجتناب کرده اند.

رابرت گیتس، وزیر دفاع ایالات متحده در گفتگو با رادیو دولتی «ان پی آر» در روز ۱۰ مارس گفت :« ماموریت این است که از باز به دست گیری قدرت طالبان علیه دولت منتخب و دموکراتیک افغانستان و احتمالاٌ تبدیل مجدد آن به بهشتی امن برای القاعده و دیگر گروه های افراطی جلوگیری شود.»

آقای گیتس با اشاره به شناسایی اهداف کوتاه و میان مدت برای افغانستان که دستیابی به آنها طی ۳ تا ۵ سال آینده میسر باشد گفت :« ما باید هدفدار باشیم. هدف هایی که در میان مدت قابل دستیابی باشند و بتوان با ارزیابی آنها پیشرفت ماموریت از جنبه های امنیتی و اعتبار دولت را بسنجیم.»

وزیر دفاع می گوید چنین ارزیابی هایی مستلزم افزایش تعداد نیروهای افغان و نیز اعزام نیروهای خارجی بیشتر برای برقراری امنیت در انتخابات ریاست جمهوری ماه اوت و انتقال کمک های غیر نظامی به منظور افزایش بهره وری دولت، مبارزه با فساد دولتی و ارتقای توسعه اقتصادی و هماهنگی موثرتر تلاش های بین المللی خواهد بود.

به نظر می رسد بخش دیگری از موضع جدید دولت ایالات متحده، حمایت از تلاش های دولت افغانستان برای مذاکرات آشتی جویانه با برخی از عوامل طالبان و سازمان های نظامی بوده است.

پرزیدنت اوباما گفته است سیاست های مشابهی در عراق موفقیت آمیز بوده است و ممکن است در افغانستان نیز کارساز باشد. وی در عین حال به تفاوت های عمده بین دو کشور اذعان کرده است.

گیتس، وزیر دفاع آمریکا در ضمن در سخنرانی خود در نشست وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو در ماه فوریه در لهستان، موضوع مذاکرات آشتی جویانه را مطرح کرد و گفت :« ما بارها خاطرنشان کرده ایم که آشتی سیاسی باید بخشی از راهکار بلند مدت در افغانستان باشد و از آشتی و سازشی که منجر به زمین گذاشتن سلاح های شورشیان شود و قدمی که برای برقراری صلح از جانب دولت برداشته شود، استقبال خواهیم کرد.»

یک مقام بلند پایه وزارت دفاع در هفته جاری به خبرنگاران گقت بهبود وضعیت امنیتی که سایر جنبه های این ماموریت را تحت تاثیر قرار می دهد، هدف اصلی و کنونی ایالات متحده در افغانستان است.

به همین دلیل است که پرزیدنت اوباما خواستار افزایش ۵۰ درصدی نیروهای آمریکا در افغانستان شده است.

این مقام بلند پایه وزارت دفاع به شرط افشا نشدن نامش گفت هدف ایالات متحده این است که اطمینان حاصل کند مناطق مرزی افغانستان و پاکستان دیگر بهشت امنی برای تروریست ها نخواهد بود.

برایان ویتن، سخنگوی پنتاگون در این مورد گفته است :« حل و فصل معضلات افغانستان باید از جنبه های مختلف منطقه ای صورت گیرد و راهبرد آمریکا در افغانستان چنین هدفی را دنبال می کند. آنچه در پاکستان رخ می دهد تاثیر مستقیمی بر افغانستان خواهد داشت.»

در بخشی از بازبینی و بررسی راهبرد آمریکا در افغانستان، وزیر دفاع و جو بایدن معاون رییس جمهوری و دیگر مقامات بلند پایه ایالات متحده با همتایان خود در ناتو، پاکستان و افغانستان دیدار و مشورت کردند و امیدوارند کشورهای دیگر نیز ثمره این مطالعه را به عنوان استراتژی راهنمای تلاش های بین المللی در افغانستان بپذیرند.

استیون پیفر، تحلیلگر موسسه بروکینگز و سفیر پیشین ایالات متحده در اوکراین می گوید :« اریه راهبرد پرزیدنت اوباما در اجلاس ناتو در فرانسه و آلمان در سوم آوریل نقطه عطفی در پیشبرد امور افغانستان خواهد بود و نقش کلیدی در جلب حمایت متحدان آمریکا و متقاعد کردن آنها در کارساز بودن این استراتژی خواهد داشت.»

انتظار می رود پیش نویس گزارش گروه بازبینی راهبرد آمریکا در افغانستان در هفته های آینده به پایان برسد.

مقامات معتقدند پرزیدنت اوباما طرح خود را در کمتر از سه هفته و اندک زمانی پیش از دیدار با همتایان خود در اجلاس ناتو به طور عمومی اعلام خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG