لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۵۶

گزارش هنری: داریوش اقبالی، انتشار یک آلبوم تازه و آغاز جنبشی برای حمایت از حقوق مولف


داریوش اقبالی، خواننده ساکن لس آنجلس که اخیرا از تور جهانی تازه خود به نقاط مختلف برای معرفی آلبوم «معجزه خاموش»، آلبومی که بیش از چهار سال روی آن کار کرده است، بازگشته است این آلبوم را به نوعی، آغاز جنبش تازه ای برای حمایت از حقوق مولف و احیای حقوق خوانندگان و نوازندگان ایرانی طبق قوانین رایج در ایالات متحده آمریکا می خواند.

آلبوم معجزه خاموش، برای نخستین بار توسط خود داریوش و با سرمایه شخصی او تهیه شده است و از طریق کمپانی صفحه پرکنی دی بی ام که متعلق به خود اوست در سراسر جهان پخش خواهد شد.

داریوش یک بار دیگر و این بار به عنوان یکی از پیش کسوتان موسیقی پاپ ایران قدم پیش گذاشته است تا از حقوق خوانندگان و هنرمندان ایرانی، در مقابل آن دسته از تهیه کنندگانی که تاکنون به اشکال مختلف از پرداخت این حقوق خودداری کرده اند، حمایت کند. و بنا بر گفته داریوش «این شاید هشداری باشد به جوانانی که بدون هرگونه آشنایی با شرایط بازار موسیقی در لس آنجلس به کار خوانندگی در این شهر روی می آورند».

داریوش در این زمینه و در مورد ایجاد یک شرکت خصوصی برای چاپ و انتشار آلبوم های خود به صدای آمریکا می گوید: «به نظر من رعایت نکردن حق و حقوق خواننده، آهنگساز و نوازنده به خصوص در خارج از کشور و آمریکا غیر قابل قبول است. این شرکت های صفحه پرکنی در واقع موسیقی را به ورشکستگی کشانده اند. در حال حاضر تنها چیزی که این موسیقی را سرپا نگاه داشته عشق وعلاقه ما هنرمندان به موسیقی است. نگاه کمپانی ها متاسفانه تا امروز صرفا جنبه های تجارتی داشته و به بخش معنوی آن رسیدگی نشده است. من بعد از چهارسال تاخیر بالاخره در مسیری قرار گرفتم که گفتم اگر کارها به این صورت است بهتر است من خودم دست به کار شوم و شخصا آلبوم های خودم را از طریق سایت اینترنتی داریوش ۲۰۰۰ به فروش برسانم. شاید این آغاز راهی باشد که همکاران دیگرم که به آن ها اجحاف شده است بتوانند ضمن به دست آوردن حق و حقوق شان یک رابطه سالم با دوستداران خود به وجود بیاورند.»

از داریوش می پرسیم پس در واقع به نظر شما شرکت های صفحه پرکنی در لس آنجلس شرایط منفی برای خوانندگان به وجود آورده اند و شما که از لحاظ موفقیت حرفه ای مجبور نیستید تابع آن ها باشید در صدر حرکتی قرار گرفته اید که شاید بتوانید این شرایط را به نفع هنرمندان و خوانندگان دیگر نیز تغییر دهید؟

داریوش اقبالی در پاسخ به این سئوال می گوید: «تکنولوژی جدید تجارت شرکت های صفحه پرکنی را ضعیف کرده و روال همیشگی قطع شده است. این شرکت ها نمی توانند مثل گذشته مخارج تهیه یک سی دی را حتی در حدودی که خود من می توانم، تامین کنند. آن ها بخصوص قدرت پرداخت به من با ۴۰ سال سابقه کار را ندارند. اما این وضعیت را خود این شرکت ها به وجود آورده اند. با برخورد نا صحیحی که با این مسئله داشته اند. فقط مسئله این است که در نتیجه این اعمال یک عده جوان تازه وارد و آرزومند خوانندگی به دام این مافیای موسیقی می افتند و در راه شهرت و برای تهیه یک سی دی، زندگی خود و هرچه دارند و ندارند را دو دستی تقدیم این شرکت ها می کنند. کمپانی ها هم همه مخارج از جمله پول تبلیغات این سی دی ها را از این جوانان می گیرند که شاید این شخص یک روز خواننده شود. متاسفانه این نگاهی است که کمپانی های خارج از کشور به این مساله دارند. درست مثل کسانی که پشت ساختمان شهرداری تهران سی سال پیش به کار کپی اشتغال داشتند اما امروز با لباسی دیگر دارند عمل می کنند.»

صدای آمریکا: نقش مردم در این رابطه چیست؟

داریوش اقبالی: نقش مردم بسیار موثر است. در شرایطی که کپی زدن برای مردم ما به نوعی عادت تبدیل شده به صورتی آن ها هم فراموش کرده اند که حق و حقوق هنرمند مورد علاقه خود را رعایت کنند. خواهش من از مردم این است که به این مساله اهمیت بدهند و بی تفاوت از کنار آن نگذرند. موسیقی ما موسیقی ورشکسته ای شده است که خوانندگان خود آن را تهیه می کنند. مردم باید مستقیما با هنرمندانشان در ارتباط باشند. من یک نفره آلبوم معجزه خاموش را به عشق این که مردم آن را بشنوند چهار سال به دوش خسته ام کشیده ام و امروز در اختیار مردم قرار دارد و بلافاصله هم دارد دانلود می شود. مهم نیست اما من این موضوع را به عهده خود مردم می گذارم که چگونه با این موسیقی برخورد کنند و چه کنند که حرمتی برای این کار باقی بماند. خود من در این گونه موارد فرمولی پیدا کرده ام که از طریق آن پولی که احساس می کنم بدهکار هستم را به سازمان های نیکوکاری و کمپ های مختلف مثل بچه های خیابانی یا کمک به معتادین هدیه می کنم. »

صدای آمریکا: آقای داریوش در مورد طرفداران شما که در داخل ایران دسترسی به این سی دی ها ندارند چه فکری کرده اید؟ آن ها چگونه می توانند این موسیقی را تهیه کنند؟

داریوش اقبالی: آن ها هم خیلی ساده برای برقرار نگاه داشتن این حرکت می توانند از طریق ارتباط با دوستان و آشنایانی که در خارج از کشور هستند این سی دی ها را تهیه کنند. با یک تلفن ساده از آن ها بخواهند که روی سایت اینترنتی من بروند و سی دی را برایشان تهیه کنند. این کاری است که به طور سمبلیک می تواند آغاز شود، نتیجه خوبی داشته باشد و حتما هم موثر خواهد بود. هم برای ادامه کار هنرمندان موسیقی پاپ ایرانی در شهر لس آنجلس و هم برای خود من که در حال حاضر سه یا چهار آلبوم دیگر در دست تهیه دارم و منتظرم ببینم چه می شود کرد. با شرکت های صفحه پرکنی که مثل اختاپوسی آن بالا نشسته و خوراک می خواهند که نمی شود کار کرد. همانطور که پیش از این هم گفتم تا زمانی که مردم از این سیستم حمایت می کنند این وضع ادامه خواهد داشت. مثلا وب سایت هایی که آثار هنرمندان را غیرقانونی چاپ می کنند، مسئوولین آن ها دارند اجحاف می کنند. من اگر آزادی خودم را در گرو آزادی دیگران ببینم این کار شدنی است. تجربه ثابت کرده است که ما هیچوقت تکنفره به نتیجه نرسیده ایم چه در مسایل اجتماعی مان و چه در مسایل سیاسی مان و این بخش هم که موسیقی است بخشی از این سیستم صدمه دیده است. من به مردم اعتماد دارم. به نظر من مردم حتما می توانند حامی این مساله باشند.»

XS
SM
MD
LG