لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۳۲

گزارش اجتماعی: امید مسلمانان جوان به تغییرات جهانی  


محمد الشیناوی، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن

چهار روز پیش از مراسم تحلیف باراک اوباما، در روز بیستم ژانویه در شهر واشنگتن دی سی، گروهی از مسلمانان جوان و فعال اجتماعی از گوشه و کنار جهان در دوحه گردهم آمدند تا حرکت جهانی مسلمانان برای صلح، عدالت و خیرخواهی را به نمایش بگذارند.

نتیجه برگزاری این نشست دو روزه یک سند است که این گروه آن را یک نامه سرگشاده به رهبران جهان امروز از سوی رهبران جهان اسلام فردا می نامند.

این سند از چندین توصیه سیاسی تشکیل شده است که رهبران مسلمان و غیر مسلمان را در سراسر جهان مورد خطاب قرار می دهد.

این گردهم آیی با حضور بیش از ۳۰۰ تن مسلمان جوان و فعال از ۷۶ کشور جهان صورت گرفت.

سازمان دهندگان این نشست در دوحه، یک هیات موتلفه غیر انتفاعی از گروه های مسلمان و بین الادیانی است که می خواهند نشان دهند مسلمانان مانند پیروان سایر ادیان از کثرت گرایی سیاسی، آزادی وعدالت اجتماعی حمایت می کنند و با افراط گرایی مبارزه خواهند کرد.

زبا خان، یک مسلمان آمریکایی است که برای شرکت در این گردهمایی به دوحه سفر کرده است. در طی مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری در سال ۲۰۰۸، او در برپایی گروهی که «مسلمانان آمریکا برای اوباما» نام دارند شرکت کرد.

او می گوید با پیروزی پرزیدنت اوباما و دستاوردهای کنفرانس دوحه، وی به گسترش روابط بین ایالات متحده و جهان اسلام امیدوار شده است.

او در این باره می گوید :« من با پیروزی بی سابقه اوباما، تغییر در ایالات متحده را به چشم خود دیدم. شاهد بودم که مردم آمریکا، فارغ از دین شان، به بیم و هراس جواب رد دادند. سپس رفتن به دوحه و دیدن مسلمانان با پیشینه های مختلف از تمام کشورها، خواه کشورهای مسلمان و یا غیر مسلمان، این احساس را در من بوجود آورد که ما می توانیم این شرایط را تغییر دهیم. ما می توانیم در میان خود و با سایر مردم، با هر عقیده و آیینی، یک رابطه مثبت داشته باشیم.»

بحث های این کنفرانس بر روی روش های مقابله با خشونت افراط گرایان متمرکز شده بود.

بیش از ۷۵ درصد حاضرین، در پاسخ به یک پرسش نامه که در میان شرکت کنندگان توزیع شد اظهار داشتند که هر گونه قرائت افراطی، چه از اسلام و چه در سیاست خارجی دولت های غربی، مسلمانان جوان را به سوی افراط و تندروی سوق می دهد.

هارون مغول، کاندیدای دکترا در دانشگاه «کلمبیا» واقع در نیویورک که در زمینه تاریخچه روشنفکری اسلامی در دوران استعمار آسیا تحقیق می کند، می گوید کنفرانس دوحه او را متقاعد کرده است که مسلمانان جوان می توانند تغییرات جوامع خود را رهبری کنند و به ساختن پلی بر روی شکاف میان ایالات متحده و جهان اسلام کمک کنند.

او در این باره توضیح می دهد :« چنین احساس می شد که رابطه بین جهان اسلام و ایالات متحده، از لحاظ سیاسی و فرهنگی، شاید مهمترین رابطه ممکن باشد. حال با روی کار آمدن رییس جمهوری جدید و احتمال وقوع چنین تغییراتی، ما باید بر روی آن سرمایه گذاری کنیم. من فکر می کنم بخش اعظم مشکلاتی که با آن روبرو هستیم به چگونگی روابط بین کشورها ارتباط دارد.»

سیده میرزا جعفری، یک آمریکایی مسلمان دیگر که در نشست دوحه شرکت کرده است، از هم اکنون برای ساختن یک پل جدید میان اسلام و غرب تلاش می کند.

او یک پروژه انسان دوستانه و مشترک را مدیریت می کند. هدف این پروژه برقراری یک درک متقابل میان مسلمانان و ایالات متحده است.

سیده با تاکید بر پیام پرزیدنت اوباما مبنی بر بهبود روابط با جهان اسلام چنین می گوید :« این یک پیام خوشایند، زیبا و دوستانه است و من فکر می کنم تمام مسلمانان جهان، صرف نظر از تفاوت های اقتصادی، اجتماعی و جغرافیایی، پذیرای آن باشند. آنها منتظرند تا ببینند چگونه این کلمات با عملکرد وی مطابقت پیدا می کند.»

گروه «رهبران مسلمان فردا» ظرف مدت کوتاهی پس از حملات تروریستی یازدهم سپتامبر تشکیل شد. این گروه غیر انتفاعی اولین کنفرانس بین المللی خود را در نیویورک برگزار کرد که در آن حدود ۱۲۵ تن از رهبران جوان مسلمان گردهم آمدند تا روش های بهبود تصویر جهان اسلام در ایالات متحده را مورد بحث و بررسی قرار دهند.

دامنه فعالیت این گروه در سال ۲۰۰۶، با حضور در اروپای غربی گسترش یافت. آنها در دومین نشست خود در دانمارک، در مورد چالش های یکپارچگی مسلمانان در جوامع غربی به بحث و گفتگو نشستند.

XS
SM
MD
LG