لینکهای قابل دسترسی

جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۵

هشت ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری، فشار حکومت بر مطبوعات ایران افزایش می یابد


در حالی که هشت ماه به دهمین انتخابات ریاست جمهوری در ایران باقی مانده، انتقاد مسولان ارشد جمهوری اسلامی از مطبوعات منتقد دولت افزایش یافته است.

این انتقادها پس از آن شدت می گیرد که علی خامنه ای، رهبر و ولی فقيه جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه ۱۵ آبان ماه، طی یک سخنرانی، مطبوعات منتقد را متهم کرد که «فضای بی بندوباری در حرف زدن و اظهار نظر علیه دولت» پدید آورده اند. رهبر جمهوری اسلامی همچنین هشدار داد «دست آورد های نظام به راحتی محقق نشده است که عده ای بخواهند به دلیل اغراض شخصی و دشمنی با دولت، دراصل نظام خدشه وارد کنند.»

اما آیت الله خامنه ای در حالی این سخنان را مطرح کرد که درست یک روز قبل از آن هاشمی رفسنجانی، رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام جمهوری اسلامی، در نشستی با رئيس و اعضای شورای مركزی انجمن صنفی روزنامه نگاران، نهادی که از سوی دولت محمود احمدی نژاد غیر قانونی قلمداد شده، گفت، « محدود كردن خبرنگاران و روزنامه نگاران بی نتيجه و غير عقلانی است.» هاشمی رفسنجانی همچنین گفت، « هركس خير و مصالح مملكت را می خواهد، بايد جريان اطلاع رسانی صحيح را تقويت كند.»

با این حال، در خطبه های نماز جمعه پريروز تهران ، احمد جنتی، دبیر ۸۲ ساله شورای نگهبان و امام جمعه موقت تهران، بدون اشاره به سخنان هاشمی رفسنجانی، منتقدان دولت را متهم کرد که به گفته او «به جان دولت محمود احمدی نژاد افتاده اند.» وی با تکرار سخنان رهبری جمهوری اسلامی منتقدان را متهم کرد که دولت نهم را «تخريب و تضعيف می کنند.»

دبیر شورای نگهبان بدون اشاره دقیق به شمار نشريات منتقد در ايران، گفت، «هر روز شاهد آن هستيم که ده ها روزنامه به جان دولت افتاده اند.»

در همان روزی که علی خامنه ای سخنان تند خود را علیه روزنامه ها و منتقدان دولت مطرح کرد، هیات نظارت بر مطبوعات که زیر نظر وزارت ارشاد اسلامی دولت محمود احمدی نژاد اداره می شود، دستور توقیف انتشار مجله «شهروند امروز» را صادر کرد. وزارت ارشاد، زیر نظر حسین صفار هرندی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره می شود که در زمان دولت سید محمد خاتمی، از سردبیران روزنامه کیهان بود، و از منتقدان اصلی دولت اصلاحات به شمار می رفت.

شهروند امروز به صاحب امتیازی شرکت پیوند سلیم و زیر نظر شورای سردبیری به ریاست محمد عطريانفر به صورت هفته نامه منتشر می شد. آقای عطریانفر، از اعضای ارشد حزب کارگزاران سازندگی است که رابطه نزدیکی با هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رییس مجلس خبرگان رهبری دارد.

این نشریه در آخرین شماره خود که بر روی دکه های روزنامه فروشی قرار گرفت، به بیان ناگفته های پسر ارشد و دو عروس آیت الله لاهوتی، فاطمه و فائزه هاشمی رفسنجانی، پرداخت که در آن کشته شدن آیت الله لاهوتی در زندان اوین و در نظام جمهوری اسلامی مطرح می شود.

عليرضا ملکان معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علت توقیف این نشریه را «رعايت نکردن زمينه انتشار» اعلام کرد. در همین حال، خبرگزاری فارس که خبر توقیف انتشار شهروند امروز را منتشر کرده بود، دلیل توقیف این نشریه را «غير واقعی جلوه دادن برخی اقدامات دولت» عنوان کرد. به گفته این خبرگزاری، شهروند امروز حق چاپ «مطالب سیاسی» را نداشته است.

گمانه زنی شماری از خبرنگاران در تهران نیز حاکی از آن است که نشریه شهروند امروز در شماره جدید خود که قرار بود روی دکه های روزنامه فروشی قرار گیرد، در نظر داشت به موضوع علی کردان، دومین وزیر کشور دولت محمود احمدی نژاد و پشت صحنه ماجرای مدارک تحصیلی غیرمعتبر وی به پردازد.

سابقه آقای خامنه ای درمحدود کردن مطبوعات مربوط به انتقاد مطبوعات ازدولت نمی شود. وی با رویکردی متفاوت در دوره مجلس ششم شورای اسلامی، با دستور خود که به «حکم حکومتی» موسوم شد، جلوی بررسی طرح اصلاح قانون مطبوعات در آن مجلس را گرفت. طرحی که با حمایت نمایندگان نزدیک به دولت سید محمد خاتمی قرار بود در مجلس تصویب شود. اما مشهورترین سخنرانی آیت الله خامنه ای علیه مطبوعات به اردیبهشت ۱۳۷۹ برمی گردد که وی روزنامه های «حامی دولت» را « پایگاه دشمن» نامید که این امر به توقیف ده ها روزنامه منجر شد که از آن به عنوان توقیف فله ای مطبوعات یاد می شود.

XS
SM
MD
LG