لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۵۸

گزارش هنری: تصاویری از قدرت در نمایشگاه آثار عکاسی ریچارد آویدان


سوزان لوگ، خبرنگار صدای آمریکا

ریچارد آویدان یکی از برجسته ترین عکاسان مد قرن بیستم آمریکا به شمار می رود، اما او به عکاسی صورت یا پرتره هم اشتیاق و علاقه خاصی دارد.

گالری هنری کرکران در شهر واشنگتن، پایتخت آمریکا، اخیرا بیش از ۲۰۰ عکس از آثار آویدان را تحت عنوان «تصاویری از قدرت» به نمایش گذاشته است. عملی بجا و مناسب در زمانی که آمریکا خود را برای انتخاب رییس جمهور آینده این کشور آماده می سازد.

روسای جمهوری آمریکا از جمله دوایت آیزنهاور، رونالد ریگان و جیمی کارتر، هم چنین رهبر روحانی تبتی ها، دالایی لاما، از جمله کسانی هستند که تصویر صورت آن ها در این نمایشگاه خودنمایی می کند. کیوریتور و گردآورنده این آثار، پل راث، می گوید:«ریچارد آویدن علاقه خاصی به گرفتن عکس هایی برخلاف جهت معمول و متداول عکاسی رسمی از این شخصیت ها داشت.»

آویدان اغلب مدل های عکاسی خود در این آثار را، از جمله هنری کسینجر و کمدین سیاسی جان استوارت، در مقابل یک زمینه سفید ساده قرار داده است. پل راث در این مورد می گوید:« آویدان احساس می کرد که با این کار می تواند توجه کامل تماشاگر را به چهره این مدل ها جلب کند، به لباس های آن ها و به مدل شانه کردن موهایشان.»

تصویرهای اولیه ریچارد آویدن اغلب از هنرمندانی چون باب دیلان، خواننده و آهنگساز، مارین اندرسون، اپراخوان سوپرانو و حتی چارلی چاپلین، کارگردان و بازیگر سینما، بوده است. بنا برگفته پل راث« آویدان در آغاز کارعکاسی، برای مجلات و نشریات دیگر عکس های سفارشی می گرفت اما بعدها به خاطر معروفیت و قدرتی که در صحنه عکاسی هنری پیدا کرده بود مدل هایش را خودش انتخاب می کرد.»

جولیان باند، فعال حقوق شهروندی آمریکا و رهبر «گروه فعالان سیاهپوست» که یک کمیته هماهنگی غیرخشونت بار است، برای نخستین بار در سال ۱۹۶۳ به عنوان موضوع عکاسی مورد توجه ریچارد آویدان قرار گرفت:«تا آن زمان ما او را به عنوان یک عکاس مد می شناختیم. این که آویدان وقت خود را صرف عکاسی از ما که خیلی هم شیک پوش و خوش سلیقه نبودیم می کرد ما را شدیدا تحت تاثیر قرار داده بود.»

آویدان به تدریج کار خود را در زمینه عکاسی از شخصیت های نه چندان مد روز و شیک پوش اما قدرتمند و سیاسی گسترش داد. درسال ۱۹۷۶ ریچارد آویدان یک پرتره دستجمعی از بیش از۶۹ تن از قدرتمند ترین افراد در آمریکا برای مجله معروف «رولینگ استون» گرفت. این تصویر دستجمعی «خانواده» نام گرفت.

پل راث در این مورد می گوید: «آویدان در طول ماه ها به شهرهای مختلف آمریکا سفر کرد تا از مجموعه ای از نخبگان قدرتمند این کشور عکس بگیرد. از سیاستمداران گرفته تا رهبران اتحادیه های کارگری، مدیران رسانه ها، قانونگذاران و خلاصه هر فردی که او احساس می کرد دستی در قدرت دارد.»

چهار سال پیش، آویدان در دوران کمپین انتخابات یک بار دیگر دست به همین کار زد و پروژه مشابهی به نام «دمکراسی» را به راه انداخت. او عکس هایی از فعالین سیاسی چون مستند ساز معروف، مایکل مور و بازیگر سینما، شان پن و سیاستمدارانی چون کارل روو گرفت.هم چنین عکس هایی از یک سناتور جوان به نام باراک اوباما؛ کسی که اکنون امیددار دموکرات ها برای ورود به کاخ سفید است.

پل راث می گوید: «آویدان در آن زمان شاهد سخنرانی باراک اوباما در کنوانسیون دمکرات ها بود که می گفت در اینجا، مسئله یک آمریکای لیبرال و یک آمریکای محافظه کار مطرح نیست. موضوع اصلی که در اینجا اهمیت دارد، ایالات «متحده» آمریکاست.»

آن روز بنا بر گفته کیوریتور گالری کرکران، پل راث، آویدان احساس کرد که یک روز اوباما ممکن است در راه رسیدن به مقام ریاست جمهوری آمریکا قدم بردارد و بنا بر این او همانجا تصمیم گرفت که با گرفتن عکسی از باراک اوباما او را به عنوان آخرین قطعه عکس، در این مجموعه از نخبگان قدرت در آمریکا قرار دهد.»

این پرتره امروز آخرین پنداره این نمایشگاه محسوب می شود. ریچارد آویدان در روز اول اکتبر ۲۰۰۴ به علت خونریزی مغزی و پیش از آنکه بتواند این پروژه را به پایان برساند درگذشت

XS
SM
MD
LG