لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۶

افزايش قيمت سوخت و مواد غذايی عملا اقتصاد آمريکا را راکد کرده است


گزارشات اخير دولتی در آمريکا نشان می دهد که اقتصاد اين کشور در نتيجه افزايش قيمت سوخت و افزايش قيمت مواد غذائی عملاً راکد شده است. رکود بازار مسکن و بازار اعتبارات همچنان بر اقتصاد آمريکا سنگينی می کند و بسياری از اقتصاددانان پيش بينی می کنند که نرخ بهره دوباره کاهش يابد.

دان نورث، يکی از اقتصاددانان معروف در آمريکا، در رابطه با کاهش نرخ بهره می گويد، «ما با کاهش نرخ بهره به کارها جذابيت بيشتری می دهيم. کارهايی مثل خريد وسائل، کاهش نرخ وام مسکن، کاهش نرخ وام اتومبيل، و چيز هايی از اين قبيل. کاهش نرخ بهره، روند امور اقتصادی را تسهيل می کند.»

اما کاهش نرخ بهره می تواند به افزايش قيمتها منجر شود. از نظرتام هرتس اقتصاددان آمريکائی ايجاد تعادل بين نرخ بهره و قيمتها در يک اقتصاد تضعيف شده از ظرافت خاصی برخوردار است. او گفت، «در حال حاضر اقتصاد ما دچار رکود است. اگر با افزايش نرخ تورم هم روبرو شويم، آنوقت در وضعيت رکود تورمی Stagflation خواهيم بود که اين بدترين سناريوی موجود است.»

اصطلاح رکود تورمی در دهه ۱۹۷۰ ميلادی توسط اقتصاددانان مرسوم شد. اما تام هرتس می گويد که بعيد است شاهد نرخ تورم دو عددی سالهای دهه ۷۰ باشيم. او در اين رابطه گفت، «ما شوک نفتی دهه هفتاد را تجربه نکرده ايم، اما الان نفت بشکه ای بالای ۱۰۰ دلار است و ما شاهد افزايش چشمگير قيمت مواد غذائی هستيم. بنابراين رفته رفته شاهد افزايش نرخ تورم بطور کلی خواهيم بود.»

بن برنانکه، رئيس بانک مرکزی در آمريکا، در رابطه با احتمال رکود تورمی گفت، «من پيش بينی نمی کنم با رکورد تورمی مواجه شويم. به نظر من شرائط فعلی کاملاً با شرائط دهه ۱۹۷۰ متفاوت است. من انتظار دارم نرخ تورم کاهش يابد که در آنصورت شاهد رشد اقتصادی و ثبات قيمتها خواهيم بود.»

XS
SM
MD
LG