لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۵۶

سه شنبه های یاقوتی


دو هفته دیگر، در روز سه شنبه ۶ نوامبر، مردم آمریکا برای انتخاب نمایندگان سیاسی خود به پای صندوق های رأی می روند. انتخابات فدرال آمریکا همیشه در اولين سه شنبه پس از اولين دوشنبه ماه نوامبر برگزار می شود. چرا؟ پاسخ به این پرسش در ابهام پیچیده است و ارتباط به دلیجان دارد.

داستان به دوران «پدران بنیانگذار» آمریکا باز می گردد.

دان ریچی تاریخ نگار سنای آمریکا می گوید در تابستان سال ۱۷۸۷مجمع تدوین قانون اساسی آمریکا در مهلت بسیار کوتاهی برگزار شد. زمانی که کار اعضای مجمع تمام شد، آنان خسته بودند و هنوز بر سر بسیاری مسائل تصمیم نگرفته بودند.

آنها فرسوده و درمانده شده بودند. بنابراین تصمیمی در مورد این مساله که انتخابات فدرال کی باید برگزار شود، گرفته نشد. در این بلاتکلیفی، ایالت ها در تصمیم گیری برای تعیین تاریخ برگزاری انتخابات، به حال خود گذاشته شدند که نتیجه اش دهه ها اغتشاش انتخاباتی بود. ریچی این وضع را با عنوان«لحاف چهل تکه درهم و برهم انتخابات» توصیف می کند، که در زمان های مختلف در اینجا و آنجای مملکت انجام می شد.

بالاخره در سال ۱۸۴۵، کنگره تصمیم گرفت اوضاع را تحت کنترل درآورد. ریچی می گوید قانون گذاران استدلال کردند که روز دوشنبه برای رأی گیری غیر ممکن است، زیرا مردم ناگزیر خواهند شد روز یکشنبه –روز «شبات» (روزی که دلیجان ها باید به توقفگاه برگردند) - برای رفتن به محل رأی گیری سوار دلیجان هایشان شوند. و در جامعه ای که بیشتر مردم کشاوزر هستند، روز چهارشنبه هم برای انتخابات مناسب نیست، چون معمولاً روز بازار است.

بنابراین سه شنبه بهترین روز است، و در قرن نوزدهم به نظر می رسید رای دهندگان کاملاً از آن راضی هستند. ریچی می گوید رای دادن در سال های ۱۸۴۰، کار مهمی بود، با شادی و سر و صدای زیاد، و رژه و شادی همراه بود، «خانواده ها، لباس میهمانی می پوشیدند، دسته جمعی سوار دلیجان ها می شدند و از مزارع به حوزه های رأی گیری می آمدند.»

گرچه آمریکای دلیجان ها و چهارشنبه بازارها، مدت هاست جای خود را به فروشگاه های مواد غذائی و «مینی ون» ها داده است، ولی سه شنبه همچنان روز رأی دادن مانده است.

«این امر در سال ۱۸۴۵ معنی داشت، اما دنیا دگرگون شده است. استیو ایسرائل نماینده دمکرات نیویورک می گوید«دمکراسی ها به پیش رفته اند، و بنابراین کنگره هم باید پیش برود و رأی دادن را برای مردم آسان تر کند.»

البته راه های دیگری برای رأی دادن پیش پای بسیاری از مردم هست، مثل رأی غیابی یا رأی زودهنگام. با این حال رأی دهندگانی هستند که نمی توانند رای خود را به صندوق بیندازند، مگر آن که راهی پیدا کنند و روز سه شنبه خود را به محل رأی گیری برسانند. جیکوب سابوروف در نشریه «چرا سه شنبه» می نویسد « در ۱۵ ایالت، شما هیچ بختی برای زودتر رأی دادن یا دادن رأی غیابی یا رأی دادن از طریق پست ندارید.» سابورف که میزبان و تهیه کننده برنامه زنده «هافینگتون پست»هم هست می افزاید «واقعاً مسخره است. بی معناست. به هیچ وجه دلیل موجهی برای رأی دادن در سه شنبه بعد از اولین دوشنبه ماه نوامبر وجود ندارد.»

سابوروف و ایسرائل نماینده کنگره می گویند رأی دادن در روز سه شنبه مانع دسترسی به دمکراسی و دلسردی رأی دهندگان آمریکائی می شود. آنان به نتایج آمارگیری ها اشاره می کنند که به موجب آنها، از هر چهار نفر یکی می گوید که خیلی گرفتار است و یا برنامه زندگیش طوری است که به او اجازه نمی دهد به حوزه رأی گیری برود. (مقاله چرا مردم آمريکا نسبت به ساير کشورهای دمکراتيک در مقياس کمتری در انتخابات شرکت می کنند؟ را بخوانيد.)

راه حل پیشنهادی آنها چیست؟ انتقال روز انتخابات به آخر هفته.

اما منتقل کردن روز رای گیری هم، بر خلاف ظاهرش، کار آسانی نیست. قانون رأی دادن در آخر هفته بارها در کنگره مطرح شده و در کمیسیون ها در حال مرگ است. اوایل امسال هنگامی که دفتر حسابرسی دولت، در برابر مقامات انتخاباتی سخن از رأی گیری در آخر هفته به میان آورد، آنان با فهرست بلندی از دشواری های لجستیکی، از امنیت وسائل رأی گیری در شب انتخابات تا مشکل پیدا کردن آدم هائی که حاضر شوند آخر هفته کار کنند، جوابش را دادند. البته این هم هست که هیچ ضمانتی وجود ندارد که انتقال روز رای دادن، تأثیری در شمار رأی دهندگان داشته باشد.

و بعد هم، این واقعیت ساده هست که آمریکائی ها به رأی دادن در روز سه شنبه عادت کرده اند. «ریچی» می گوید« ما کشور بسیار سنتی ای هستیم، و رای سه شنبه ها از جهات مختلف به یک سنت تبدیل شده است. مردم عادت کرده اند همین طور رأی بدهند. روی سه شنبه ها حساب می کنند. حتی می توانید تقویمتان را با آن میزان کنید.»

تاریخ انتخابات فعلی، تعیین شده است. بنابراین- مثل همه انتخابات های ریاست جمهوری از سال های ۱۸۴۰- سه شنبه روز رأی دادن است.
XS
SM
MD
LG